Код Дритана Абазовића: Синдикат медија упозорио на лоше стање новинара

Синдикат медија: Осам година борбе за бољи положај новинара
14/04/2021
Тема: Црногорски закон да препозна фриленсере
17/04/2021
Синдикат медија: Осам година борбе за бољи положај новинара
14/04/2021
Тема: Црногорски закон да препозна фриленсере
17/04/2021

Кривични законик (КЗ) Црне Горе треба да прође измјене и допуне, како би се новинари и медијски радници боље заштитили, поручено је на састанку представника Владе и Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ), који је одржан у згради Владе Црне Горе. Састанку су присуствовали савјетници потпредсједника Владе ФИЛИП АЏИћ и МИЛОш ПЕРИшИћ, као и
потпредсједник СМЦГ РАДОМИР КРАчКОВИћ, предсједница Синдиката запослених у Радио-телевизији Црне Горе, ЈАДРАНКА ДРОБЊАК и стручни сарадник ДРАжЕН ЂУРАшКОВИћ.

Потпредсједник Синдиката медија Црне Горе Радомир Крачковић упознао је представнике Владе са дјеловањем СМЦГ чији је фокус на побољшању социо-економског положаја запослених у медијима, али и њихове безбједности. Крачковић се осврнуо на проблем честих напада на новинаре, од којих су се чак три догодила недавно, указујући на проблем некажњивости, односно на чињеницу да најозбиљнији напади остају нерасвијетљени. Због тога је, како је рекао, СМЦГ подржао иницијативу Акције за људска права (ХРА) за измјену и допуну Кривичног законика у циљу кривичноправне заштите новинара, прописивањем нових кривичних дјела за нападе на новинаре али и пооштравањем казнене
политике.

Савјетник потпредсједника Владе Филип Аџић казао је да су медији важан фактор у сваком друштву и да Влада треба да да кључан допринос како би се поправио амбијент у ком новинари деценијама раде. Говорећи о тешком положају медија, Аџић се осврнуо и на годишње извјештаје међународних организација који јасно говоре о деценијском недостатку
слободе медија у Црној Гори. Аџић је нагласио да је прва демократска смјена власти у историји Црне Горе добра полазна основа како би се у наредном периоду држава позабавила проблемима новинара и медијских радника, али и ријешила претходно нерасвијетљене случајеве напада на новинаре.

Разматрајући моделе измјена и допуна одредби Кривичног законика Црне Горе, саговорници су констатовали лошу ситуацију у медијима и усагласили се да се морају пооштрити казне, како би се унаприједила сигурност запослених у медијима.

Предсједница Синдиката запослених у РТЦГ-у Јадранка Дробњак упознала је присутне са актуелним проблемима које радници у Јавном сервису имају, дуговањима РТЦГ-а према њима и, уопште, о тренутном стању у тој медијској кући.

Представници СМЦГ-а представили су и тренутне активностима када је ријеч о најављеним измјенама медијског законодавства и изради Медијске стратегије Владе Црне Горе, о чему су, између осталог, разговарали и са министарком јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамаром Срзентић.

Састанак је био прилика да се разговара и о проблемима запосlених у локалним медијима, а нарочито о финансијској одрживости и политичким утицајима на локалне јавне емитере. Аџић је исказао отвореност кабинета потпредсједника Владе за све предлоге који се тичу измјена законодавног оквира, а који ће у крајњем значити побољшање услова у којима раде новинари.