Комисија за нападе на новинаре: Формиран план за расвјетљавање убиства Душка Јовановића

Конференција: Политички утицаји на РТЦГ неће бити дозвољени
28/10/2021
Преминуо познати новинар Милош Марковић
30/10/2021
Конференција: Политички утицаји на РТЦГ неће бити дозвољени
28/10/2021
Преминуо познати новинар Милош Марковић
30/10/2021

Предсjедник Комисиjе за праћење поступања надлежних органа у истрагама о нападима на новинаре Михаило Jововић информисао jе чланове тог тиjела да jе присуствовао сjедници Бироа за оперативну координациjу, а поводом истраге убиства главног и одговорног уредника „Дана” Душка Jовановића, преноси портал РТЦГ.

Како jе рекао, везано за ту истрагу, предузети су одређени кораци.

Саопштио jе да су предузети одређени кораци и направљен план активности, са циљем расвjетљавања овог случаjа, али да за сада не може саопштавати детаље, те да ће свакако благовремено, када се створе услови, подиjелити са члановима све релевантне информациjе – наводи се у извjештаjу о раду Комисиjе од 4. jуна до 4. октобра 2021. године, коjи jе данас усвоjила Влада.

У току извjештаjног периода, како се истиче, изабран jе замjеник предсjедника Комисиjе, државни секретар МУП-а Зоран Миљанић.

Комисиjа jе у извjештаjном периоду расправљала о случаjу новинара Jова Мартиновића и постигла договор да ће након прибављања документациjе од Управе полициjе, Тужилаштва и Вишег суда о овом случаjу, дониjети одлуку да ли ће узети у рад оваj случаj. Такође, констатовано jе да ће се на исти начин прелиминарно бавити случаjевима привођења Гоjка Раичевића, Дражена Живковића и Анђеле Ђикановић. Комисиjа jе добила писмо коjе jе Гоjко Раичевић послао надлежним органима и наjвишим државним функционерима, у коjем тражи процjену његове безбjедности, и пратиће поступање надлежних органа у том случаjу – пише у извjештаjу.

Како се наводи, Комисиjа jе у извjештаjном периоду од 4. jуна до 4. октобра 2021. године обрадила девет предмета напада на новинаре, на штету седам новинара и новинарки. Како се тврди, од тога, пет напада догодило се у 2021. години, а четири у раниjем периоду.

Комисиjа jе заклjучила да од надлежних тужилаштава ниjе добила тражене нове информациjе из истрага два напада на Туфика Софтића (2007. и 2013. године) о томе да ли jе од октобра 2019. године до данас предузета било коjа радња од стране тужилаштава. Комисиjа jе препоручила да Врховно државно тужилаштво Црне Горе затражи од Основног државног тужилаштва Беране и Вишег државног тужилаштва Биjело Поље, детаљан извjештаj о предузетим радњама у овим предметима и да наложи достављање Комисиjи, нове документациjе закључно са 1. октобром 2021. године – наводи се у извjештаjу.

Такође, Комисиjа jе закључила да у случаjу напада на Сеада Садиковића (март 2021. године) ниjе jасно зашто jе полициjа подниjела кривичне приjаве против само двоjице учесника инцидента када свjедоци тврде да jе било више нападача.

Као и да тужитељка ниjе истраживала зашто на снимку са надзорних камера недостаjе девет кључних секунди, односно – да ли jе неко од лица коjа имаjу приступ систему видео надзора са евентуалном намjером брисао или дорађивао дjелове видео снимка – што jе предлагала полициjа – истакнуто jе у извjештаjу.