Коначно правда: Анђела Ђикановић, уредник ФОС-а, није изазивала панику и неред!

Пљуште оптужбе: РТЦГ објављивао увредљиве коментаре о породицама преминулих од короне!
12/01/2021
Група НВО тражи: Хитне измјене закона о РТЦГ!
12/01/2021
Пљуште оптужбе: РТЦГ објављивао увредљиве коментаре о породицама преминулих од короне!
12/01/2021
Група НВО тражи: Хитне измјене закона о РТЦГ!
12/01/2021

Бивша главна и одговорна уредница портала ФОС Медиа, Анђела Ђикановић није почетком прошле године изазвала панику и неред у јавности објављивањем текста “Припадници РОСУ налазе на располагању Црној Гори за Бадњи дан?”.

То је одлучило Основно државно тужилаштво у Подгорици, које је одбацило пријаву Управе полиције поднијету 5. јануара прошле године против Ђикановић, пишу Вијести.

-Јер не постоји основана сумња да је Ђикановић Анђела извршила пријављено кривично дјело, нити било које друго кривично дјело за које се гони по службеној дужности, пише у документу ОДТ Подгорица, који потписује тужитељка Ана Калезић.

Њен бранилац, адвокат Милош Вуксановић казао је да је коначно донесена једина могућа одлука.

-А то је одбацивање пријаве против Анђеле Ђикановић, на шта је одбрана указивала од самог почетка овог поступка, иако је само одбацивање пријаве тек мала сатисфакција за новинарку која је ради једног новинског чланка претрпјела страховит и потпуно неоснован терор од стране надлежних институција система, рекао је он.

Ђикановић је због објављеног текста хапшена и била у полицијском притвору.

Ухапшена је након што је тадашња Влада позвала Тужилаштво да хитно реагује јер, тврдили су, “та информација има за циљ да узнемири јавност и изазове нереде”.

Подсјетимо, Друштво професионалних новинара Црне Горе (ДПНЦГ) осудило је хапшење новинарке, а више пута је апеловало на надлажене судске органе да што прије одлуче о жалби адвоката Ђикановић, како би онемогућио политички обрачун Владе са новинарима.

ДПНЦГ је о хапшењу Ђикановић претходно обавјестило Европску комисију, Савјет Европе, Репортере без граница, Европску федерацију новинара, као и овдашња дипломатска представништва земаља чланица Европске Уније, те релевантне новинарске организације у свијету.

Понављамо, слобода медија је један од темељних услова за затварање привремених мјерила Црне Горе у поглављима 23. и 24.

Извор: ДПНЦГ