Конкурс: За медије 348.000 евра

“Медиа центар” организовао округле столове о новим медијским законима
25/11/2022
Словенија: Донијели закон о спречавању политичког утицаја на јавни сервис
28/11/2022
“Медиа центар” организовао округле столове о новим медијским законима
25/11/2022
Словенија: Донијели закон о спречавању политичког утицаја на јавни сервис
28/11/2022

Министарство културе и медија позвао је све штампане дневне и недјељне медије и интернетске публикације да се пријаве на конкурс за расподјелу средстава из Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија.

Саопштили су да је, сходно Закону о медијима, за штампане медије и интернетске публикације укупно предвиђено 348.133,05 еура, а за подршку различитим механизмима саморегулације 19.340,73 еура.

Рок за пријаве на јавни конкурс за финансирање медијских садржаја у дневним и недјељним штампаним медијима и на интернетским публикацијама и финансирање оперативних трошкова различитих механизама саморегулације истиче 12. децембра.

Министарство је објавило и јавни позив за избор два екстерна члана Независне комисије за расподјелу средстава, који истиче истиче 5. децембра.

Закон о медијима, подсјећају, предвиђа да држава из буџета финансира пројекте у области информисања, обезбјеђивањем финансијских средстава за пружање јавних услуга преко Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, у складу са критеријумима прописаних актом Министарства.

Право учешћа на јавном конкурсу имају оснивачи медија који су уписани у Евиденцију медија код надлежног органа, који су редовно измирили пореске обавезе, који нијесу ненамјенски трошили средства додјељена из државног буџета и испуњавају остале критеријуме прописане овим конкурсом.

“Укупан износ средстава Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија износи 0,09 одсто текућег буџета утврђеног годишњим Законом о буџету, од чега се 40 одсто средстава усмјерава у подфонд за дневне и недјељне штампане медије и интернетске публикације, док се 60 одсто средстава усмјерава у подфонд за комерцијалне и непрофитне емитере”, наводи се у саопштењу.

За расподјелу средстава из подфонда за ТВ и радио емитере задужена је Агенција за електронске медије.

„Медијски плурализам представља основу демократије, слободног и отвореног друштва, јер само у таквој заједници медији могу да дјелују као механизми јавне контроле, информишу и оснажују грађане, помажу им да разумију актуелну политичку и друштвену ситуацију и подстичу их да активно учествују у демократским процесима”, закључују из Министарства.