Конференција: Борба против лажних вијести, у Црној Гори преко 200 медија!

УНС на Косову: ТВ “Сири” да не шири етничку нетрпељивост према новинарима српских редакција
06/07/2021
Познати холандски новинар рањен у пуцњави у Амстердаму
08/07/2021
УНС на Косову: ТВ “Сири” да не шири етничку нетрпељивост према новинарима српских редакција
06/07/2021
Познати холандски новинар рањен у пуцњави у Амстердаму
08/07/2021

Први секретар Амбасаде Краљевине Норвешке Стефан Алмехаген Сандстад поручио је да су пред медијима широм свијета слични изазови, а да јучерашњи напад на новинара у Амстердаму показује да су сви новинари угрожени. Он је то казао конференцији “Слобода медија, јуче, данас, сјутра”, која се одржава у Подгорици, а организује је Синдикат медија у сарадњи са Грађанском алијансом.

Он је истакао да се данас технологија промијенила, имамо све више лажних вијести и због тога је улога медија још важнија.

Министарка Јавне управе дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић је истакла да је законодавство и његова примјена основа слободе медија.

Генерална секретарка Независног удружења новинара Србије Тамара Филиповић Стевановић је истакла да је власт у тој земљи шампион у региону у гушењу медијских слобода.

Она је истакла да нема помака у истрагама напада на новинаре у региону, подсјетивши да још тапка у мјесту истрага убиства Душка Јовановића, покушај убиства Оливере Лакић.

Предсједница Синдиката медија Црне Горе Маријана Цамовић Величковић је казала да новинари у медијима и поред тога што Влада уплаћује новац за помоћ медијима, нису то осјетили на својој кожи.

Цамовић Величковић је истакла да је Влада током 2029. помогла медије са око 2,5 милиона еура, у циљу отклањања посљедица пандемије Ковид-19 што је похвално, али је неопходно контролисати начин трошења новца.

Како је истакнуто на конференцији након малог броја напада на новинаре у 2019. години, дошло је до вишеструког повећања броја напада у 2020. када је регистровано 16 случајева пријетњи, напада и хапшења новинара у Црној Гори.

Највећи број напада десио се у првој половини године у вријеме узавреле атмосфере због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Цамовић Величковић је истакла да највећи број регистрованих напада на новинаре десио онлајн, односно преко друштвених мрежа.

Истраживачица Бојана Конатар је навела да не постоји прецизан податак колико има тачно новинара у Црној Гори. Како је појаснила, барата се са старим подацима из 2013. године да их је око 800, док је истовремено дошло до значајног повећања броја регистрованих медија којих сада има око 200.