Конференција: Политички утицаји на РТЦГ неће бити дозвољени

РТВ Никшић: Нови директор Никола Марковић
28/10/2021
Комисија за нападе на новинаре: Формиран план за расвјетљавање убиства Душка Јовановића
29/10/2021
РТВ Никшић: Нови директор Никола Марковић
28/10/2021
Комисија за нападе на новинаре: Формиран план за расвјетљавање убиства Душка Јовановића
29/10/2021

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и ослобођен од политике. Генерални директор РТЦГ Борис Раонић казао је како гарантује да било какав политички утицај на РТЦГ неће бити дозвољен.

Срзентић: Јавни сервис градити стратешки и плански без разградње, пропаганде, политизације и манипулације Срзентић: Јавни сервис градити стратешки и плански без разградње, пропаганде, политизације и манипулације
Све то је саопштено на конференцији “РТЦГ данас – како до бољег јавног медијског сервиса”, коју организује Медиа центар.

“У Јавном сервису се морају баштинити вриједности грађанског друштва у служби свих”, поручила је Срзентић и подсјетила да се РТЦГ финансира новцем свих грађана.

Она је навела и да Јавни сервис мора да оправда повјерење грађана и да извјештава непристрасно и у интересу јавности.

“РТЦГ још увијек није извршила транзицију од државне медијске организације до истинског јавног сервиса свих грађана, који би се придржавао највећих професионалних стандарда. Међутим, охрабрује што је и констатовано у извјештају ЕК да тренутно имамо уравнотеженије извјештавање, односно да уређивачка политика подстиче разноврснији политички садржај. Очекујемо да ће РТЦГ још посвећеније његовати, поштовати вриједности избалансираног, фер и непристрасног извјештавања”, навела је Срзентић.

Она је послала и поруку свим запосленима у РТЦГ.

“Без обзира на сва политичка дешавања, процесу транзиције Јавном сервису потребни се ви, јер сте ви жила куцавица Јавног сервиса. Потребни су нам ваши напори да развијемо Јавни сервис који је прије свега одговоран јавности”, поручила је Срзентић.

Ђуровић: Садржаја мање него што је предвиђено планом

Директор Медиа центра Горан Ђуровић, указао је да је осим спортског програма, свих осталих садржаја на РТЦГ-у мање у односу на оно што је предвиђено програмско-продукционим плановима.

“Када је у питању Парламентарни канал, на њему је емитован садржај који није дио програмско-продукционог садржаја. РТЦГ не може да емитује садржаје који нису обухваћени тим планом. Директни преноси вјерских догађаја нису предвиђени програмским планом за Парламентарни канал, а управо се то десило. А на Парламентарном каналу није приказан значајан број садржаја, који се налазе у програмско-продукционом плану”, указао је Ђуровић.

Ђуровић: Нема уговора који су предмет јавних набавки из периода прије 2019. године Ђуровић: Нема уговора који су предмет јавних набавки из периода прије 2019. године
Рекао је да је питање дигитализације остало обавијено велом тајне, због тога што претходни менаџмент није хтио да подијели податак како је преко 17 милиона еура за дигитализацију утрошено и “нас занима записник о техничком пријему након спроведеног поступка дигитализације”.

Према његовим ријечима, у задње вријеме је доступност података прилично редукована и нема свих података који су важни за праћење рада РТЦГ.

“Нема уговора који су предмет јавних набавки из периода прије 2019. године, а то је обавеза која је прописана Законом и Статутом, а нема ни других уговора који се у склопу пословања РТЦГ потписују са трећим лицима. Нема ни уговора са генералним директором, иако су у претходних 10 година сви уговори са генералним директорима били доступни јавности”, рекао је Ђуровић.

Казао је да жели да РТЦГ буде прва по повјерењу.

“Кад ће она бити таква зависи од Савјета и менаџмента, али и од политичких партија. Ми очекујемо и нећемо одустати од тога да удаљимо политичаре, односно политичке партије и да спријечимо прекомјеран утицај на оно што је избор чланова Савјета, који се сада десио. Сматрамо да су то кључни проблеми”, казао је Ђуровић.

Раонић: Отворени за сарадњу

Менаџменту РТЦГ ће бити задовољство да погладе све наводе из анализе Медиа центра, поручио је генерални директор РТЦГ Борис Раонић. Он је казао како гарантује да било какав политички утицај на РТЦГ неће бити дозвољен.

“То ће бити велика помоћ у свим оним стварима које смо затекли у РТЦГ”, казао је Раонић и додао да је спреман о свим темама да разговара и унутар РТЦГ.

Раонић: Ја вам гарантујем да било какав политички утицај на РТЦГ неће бити дозвољен Раонић: Ја вам гарантујем да било какав политички утицај на РТЦГ неће бити дозвољен
“Желим да покажем и да смо отворени за сарадњу са свим субјектима, без обзира на све оцјене”, поручио је Раонић и додао да су спремни да дају све информације.

“Сви захтјеви за слободан приступ информацијама су вам одговорени. Проблеми које сте навели су идентификовани и на њима се ради”, казао је Раонић и додао да то захтјева вријеме.

“Бројне ствари су већ промјењене”, навео је Раонић и додао како мисли да је напредак у раду РТЦГ већ уочен.

“Ја вам гарантујем да било какав политички утицај на РТЦГ неће бити дозвољен, њих је наравно било, али мислим да је јасна порука свима била да никаквих врста таквих порука неће успјети према ономе што је крајњи производ и што емитујемо”, поручио је Раонић.

Мисли и да је нови менаџмент за два мјесеца већ дошао до професионалног и избалансираног извјештавања.

“Мислим да морамо дати прилику Јавном сервису и имати у виду укупан амбијент”, закључио је Раонић.

Дрљевић: Нико ме од политичара није назвао да ми било шта сугерише

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић навео је да на њега нико не врши политичке притиске.

“Никада у ова моја четири мјесеца на челу Савјета и као члана Савјета, нико од политичара, нити власти, нити опозиције, мене није назвао да ми било шта сугерише”, навео је Дрљевић и додао да свако има право да гласа или симпатише неку партију или да критикује.

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић
“Једина је истина да, нити ме је ко назвао, нити ми је сугерисао шта је или како требало”, навео је Дрљевић.

Он не види ништа спорно што је на Парламентарном каналу био пренос вјерског догађаја. Казао је да је то рађено и за вријеме претходног Савјета.

Дрљевић је казао и да ти догађаји нијесу били планирани, па због тога и нијесу могли бити у ПП плановима.

“Ништа не видим спорно, ако је спорно што је то Парламентарни канал у којем можда нема утемељења да преноси вјерске или друге садржаје, исто би вјероватно неко, нека институције или НВО, имао замјерке ако бисмо то преносили на било којем другом каналу”, поручио је Дрљевић.

Галагер: РТЦГ да ради у интересу свих грађана

Шефица Одјељења за медије и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Црној Гори Никол Галагер поручила је да РТЦГ мора да буде самостална у управљању и одлучивању и да има финансијску сатабилност и професионалну уређивачку политику у складу са високим новинарским и етичким стандардима.

“Рад РТЦГ је годинама пратило увјерење да власт снажно контролише тај медиј, те да постоји стални непримјерени утицај политичких партија и других центара моћи на његов рад. То је озбиљно угорожавало прокламовани циљ РТЦГ да служи јавности, односно грађанима који га финансирају”, навела је Галагер.

Она је подсјетила да је РТЦГ ове године добила нове управљачке органе, Савјет, генералног директора, директора ТВЦГ и Радија и нове уреднике.

“Њихов избор пратиле су различите оцјене и полемике везане за регуларност и пристрасност тог процеса. Без обзира на то захтјеви јавности су јасни, нова управљачка структура има одговорност да РТЦГ буде самосталан у раду и одупре се непримјереним политичким утицајима. Рјешење није да контрола Јавног сервиса од стране једне политичке групације буде замијењена другом, вријеме је да РТЦГ буде поуздан и независан извор информисања и да ради у интересу свих грађана”, поручила је Галагер.