Лука Ракчевић: Градска ТВ је била пропагандно гласило једне партије и непресушни извор мржње, шовинизма и неистина

Живојин Ракочевић: Живот без штампе на српском језику – рупа у нашој култури
01/08/2023
ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нико у Европи не трпи као Срби!
08/08/2023
Живојин Ракочевић: Живот без штампе на српском језику – рупа у нашој култури
01/08/2023
ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нико у Европи не трпи као Срби!
08/08/2023

Замјеник градоначелнице Подгорице Лука Ракчевић саопштио је да је задовољан зато што је Скупштина Главног града јуче усвојила измјене и допуне Одлуке о оснивању РТВ Подгорица.

Истакао је да је то нови почетак Градске ТВ који се, према његовим ријечима, морао догодити знатно раније.

Поручио је да се измијењеним начином избора новог Савјета подгоричког јавног сервиса гарантује независност рада тог медија и успјешност самог пројекта.

Најавио је да ће се, чим одлука буде објављена у Службеном листу, расписати јавни позив за избор новог Савјета РТВ Подгорица.

“Градска ТВ је, према свим релевантним истраживањима јавног мњења, међу телевизијама које се најмање гледају и којима се најмање вјерује. Иако се у њу годинама сипају милиони еура, она је одувијек била инфантилно пропагандно гласило једне партије, а пречесто и непресушни извор мржње, шовинизма и неистина”, написао је Ракчевић на друштвеним мрежама.

Указао је, између осталог, да ће Градска ТВ само ове године добити 1,7 милиона еура новца грађана Подгорице, што значи, како је навео, “да смо за средства уложена у њен рад – до сада могли добити бар два вртића или основне школе.”

Поврх свега наведеног, истиче, Градска ТВ је у више наврата избјегла захтјеве нове градске управе да достави уговоре запослених на тој телевизији, како би Главни град – као оснивач и главни финансијер, могао да се упозна са детаљима њеног пословања.

“Због свега наведеног, јако сам срећан што је Скупштина Главног града на јучерашњој сједници усвојила Предлог одлуке о измјенама Одлуке о оснивању Градске ТВ (РТВ ПГ), којом се распушта досадашње партијско руководство тог јавног емитера и стичу предуслови за његов напредак. Чим Одлука буде објављена у Службеном листу, расписаће се јавни позив за избор првог независног, професионалног и добронамјерног Савјета подгоричког јавног сервиса”.

Ракчевић је казао како је потребно да Градска ТВ “коначно искорачи напријед”.

“Јесмо ли могли ићи краћим путем, па смијенити Савјет Градске ТВ и именовати нама блиске – партијске људе, који би рад те телевизије подређивали нашим интересима? Наравно да јесмо. Али онда не бисмо били другачији од својих претходника, нити бисмо дозволили да Градска ТВ – коначно искорачи напријед. Умјесто тога, измијенили смо начин избора новог Савјета и омогућили организацијама које ни на који начин не зависе од Главног града (попут Универзитета, НВО сектора, синдиката итд.) да предлажу чланове/ице, а касније и бирају ново руководство телевизије”.

“Тиме, уз читав низ других иновативних мјера (попут увођења институције омбудсмана), гарантујемо независност њеног рада и успјешност самог пројекта. Вјерујем да је ово нови почетак Градске ТВ, који се морао догодити знатно раније. Исто тако, вјерујем да ће Градска ТВ већ за пар година, умјесто поспрдног 15. мјеста по повјерењу грађана/ки (по посљедњем истраживању ЦЕМИ-ја), ускоро бити на врху те листе”, закључио је Ракчевић.

извор: аплус