Маријана Цамовић-Величковић: Борис Раонић приватизовао РТЦГ

РТВ Подгорица: Именованиу нови чланови Савјета
09/11/2023
РТЦГ: Медијска љубав са албанским медијима
10/11/2023
РТВ Подгорица: Именованиу нови чланови Савјета
09/11/2023
РТЦГ: Медијска љубав са албанским медијима
10/11/2023

Потпредсједница Савјета РТЦГ-а Маријана Цамовић Величковић оцијенила је да је много неправилности у раду Јавног сервиса те да неке од њих прелазе у кривична дјела.

Говорећи о извјештају Европске комисије (ЕК) који се односи на рад Јавног сервиса, каже да он није могао бити другачији.

“То што се десило са Борисом Раонићем и то што је он урадио је толико велико да није могло остати пренепрегнуто и то ће свакако бити опомена Црној Гори у сваком наредном извјештају који се буде тицао медија, и Јавни сервис ће увијек бити поменут макар у једној реченици. И ако буде та једна реченица, то ће морати бити да је он поново незаконито изабран. ЕК је нотирала тачно оно што се десило – да је исти човјек изабран упркос правоснажној судској пресуди”, казала је Цамовић-Величковић, у емисији “На крају дана” Телевизије Е.

Убијеђена је, како каже, да коначна реакција Тужилаштва неће бити ништа до покретање кривичних пријава против оних који су гласали за  њега у том случају и у другом случају, против Раонића који их је подстрекавао на такво понашање.

“Поставља се основно питање – да ли је Јавни сервис приватизован па да можемо да разумијемо да власник истрајава на неким стварима. Ако је Јавни сервис свих грађана, онда је то толико фрапантно да ја не могу да вјерујем да цијела држава ћути на ту тему. Јер они сви ћуте, политичке партије ћуте. Тужилаштво ради неки посао и то је једина свијетла тачка у свему овоме. Правници ћуте, један дио НВО сектора се огласио а то је било једнократно. Сви само гледају шта ће да се деси”, додала је.

Чланови Савјета у служби једног човјека

Сматра да је свима јасно да су се чланови Савјета у потпуности ставили у службу једног човјека,

“Не питају више ни шта је законито ни шта није. Ни не труде се да образложе те своје погубне одлуке већ силом раде то што се тражи, из неког разлога, од њих. Због цјелокупног понашања чланова Савјета и предсједника Веселина Дрљевића, ја сам тражила његово разрјешење. Упорно чекам сједницу Савјета али она се не дешава иако би требало по Правилнику”, навела је Цамовић-Величковић.

Подсјетила је да једном у мјесецу треба да се сазивају сједнице Савјета, додајући да се ни то не поштује.

“Треба да се расправља о разрјешењу Дрљевића са мјеста предсједника којег није достојан због понашања који се у континуитету дешава. Грађани Црне Горе требају да буду добро забринути за Јавни сервис. Мислим и да јесу, али да су немоћни да контролишу Јавни сервис и трошење 20 милиона еура на годишњем нивоу”. нагласила је потпредсједница Савјета РТЦГ-а.

Напомиње да није само реизбор Раонића једина спорна одлука, већ да је на дјелу читав низ погрешних потеза, незаконитих и произвољних.

“Реизбор Раонића је дефинитивно највише одјекнуо у јавности јер био најбруталнији, најбезочнији.. Сада је актуелан случај савјетнице Телевизије Црне Горе, и могу вас подсјетити на Еуросонг гдје је она нас предтављала. Ја сам и тада упозоравала, што се може видјети и у записницима да сам указивала на неправилности које су претходиле одласку на Евровизију и учешћу Црне Горена тој манифестацији. Наравно, подјела варијабила – то су поступци који су ван памети и нико не реагује на њих. ДРИ је уочила нешто али то није у правој мјери објашњено колико је то незаконито и како се додјељују те варијабиле у Јавном сервису”, подвукла је Цамовић-Величковић.

Упозорава да Јавни сервис крши законе, те да је најдрастичнији случај реизбора генералног директора да он потпуно незаконито врши ту функцију.

Плате савјетника

Савјетница в. д. директорице Радио-Телевизије Црне Горе Владана Вучинић ће, према документу који је објављен у медијима, а чију аутентичност је утврдила и Инпекција, мјесечно примати око 2.300 еура. Цамовић-Величковић поручује да је то невиђени скандал.

“Инспекција је утврдила аутентичност документа, али Борис Раонић и даље то негира. То се јесте појавило у медијима и то је скаднал, јер добијати између 2,300 и 2,500 еура за било коју позицију у Јавном сервису је проблем. Позиција некога ко је савјетник директорице ТВ је такође проблематичан и не знајући за име и ко ће покривати ту позицију, то је нешто што сам проблематизовала и на једној од сједница Шта неко може да савјетује директорицу која има вишедеценијско новинарско искуство? Како неко може поправити њен рад? Касније сам сазнала да је то мјесто намијењено госпођи Вучинић и да се она има високи коефицијент”, рекла је она.

Вртоглава зарада Раонића

Када је ријеч о заради Бориса Раонића, истакла је да нема тачан податак о томе, додајући да је Савјет РТЦГ тијело у којем је Раонић запошљен.

“Само што су сада побркали лончиће па се Савјет понаша као да је подређен генералном директору, а не неко ко би требао да контролише његов рад. Ми бисмо по правилима требали сваког мејсеца да добијамо извјештај да ли је оправдао своју зараду. Он добија фиксно бонус на зараду од три просјечне зараде на нивоу РТЦГ у износу 800 еура. По мојој процјени, то је око 4.000 еура, ако се узму у обзир минули стаж, превоз, зимница, по моме је то ова цифра. Зашто је то тако – то је питање за Владу, Тужилаштво и остале надлежне којих очигледно нема”, подвукла је Цамовић-Величковић.

Подсјетила је да је Раонић по Статуту, обавезан да подноси Савјету извјештај шта се све дешавало у Јавном сервису између двије сједнице.

“Он то никад није урадио. Није хтио да коментарише за ниједну емисију свој случај реизбора, јер је он приватизовао Јавни сервис. Он сам ангажује камермана и новинарку и даје изјаву по сопственом нахођењу за Јавни сервис. Никоме не полаже рачуне и они су извукли једну реченицу која афирмативно говори о РТЦГ у Извјештају ЕК, не настављајући исти пасус гдје се јасно каже шта се дешава у Јавном сервису. То су непотпуне информације која се примјењују у Јавном сервису, нажалост”, нагласила је.

Напомиње да, у самом пословању Јавног сервиса постоји цијели низ прекршраја и кривичних дјела.

“Подсјетићу на фингирање ревизорског екстерног извјештаја прошле године. Хтјели су да прикрију 3 ипо милиона еура, гдје су они незаконито отпуштили експерта који је уочио неправилности и ангажовали новог који је за четири дана дао позитиван извјештај на рад Јавног сервиса што је потпуно невјероватно и скандалозно. Подсјећам и да је директорица ТВ такође незаконито именована и да она сада незаконито обавља функције в.д. предсједника. Инспекција је утвридла да је она била у конфликту интереса у моменту именовања једнако као Раонић и они су је разријешили и истог дана именовали за в.д. директорице Телевизије што је поспрдавање са цјелокупним правним системом ЦГ. Двије незаконито изабране особе врше најодговорније дужности у Јавном сервису”, поручила је Цамовић-Велићковић.