Маријана Цамовић-Величковић: Дубоко вјерујем да чланове Савјета РТЦГ-а на крају чека Спуж

РТЦГ од Раонића до Ђуровића: Јавни сервис напредује, али и назадује
12/03/2024
Британија забрањује страно власништво у медијима
14/03/2024
РТЦГ од Раонића до Ђуровића: Јавни сервис напредује, али и назадује
12/03/2024
Британија забрањује страно власништво у медијима
14/03/2024

Чланове Савјета РТЦГ-а занима искључиво мишљење генералног директора Бориса Раонића – који очигледно управља члановима Савјета који му дају већину за све његове незаконите одлуке – казала је потпредсједница Савјета РТЦГ-а Маријана Цамовић-Величковић, гостујући на ТВ Е.

“Самим тим што је незаконито именован – све што он уради је незаконито. Једино што Савјет може да уради, на јучерашњој сједници је то требало да се уради, да се стави одлука о реизбору ван снаге, да се изабере вршилац дужности директора и да се крене у потпуно нови циклус избора за генералног директора. То је једино што је могло да буде законито, а да је у складу са мишљењем АСК-а”, навела је саговорница ТВ Е.

Цамовић-Величковић је, током јучерашње дискусије о мишљењу Агенције за спречавање корупције у којем се констатује да је именовањем Бориса Раонића за генералног директора угрожен јавни интерес, што упућује и на постојање корупције, позвала колеге из Савјета да добро размисле докле су спремни да иду, додајући да мисли да ће ићи “право до Спужа”.

“Ја њих често подсјећам на Спуж и заиста дубоко вјерујем да друга адреса за њих неће бити на крају, кад се све ово заврши, не знам колико ће трајати – али мораће се завршити тако што ће они одговарати кривично и бити осуђени за то што су урадили. Прије свега, 1. јуна што су урадили – што су направили такав реизбор какав су направили – изабрали човјека за којег је правоснажна судска пресуда рекла експлицитно да не може да буде биран”, истакла је потпредсједница Савјета, у емисији “На крају дана”.

Цамовић-Величковић подсјетила је и на то да је Врховни суд одбио ревизију одлуке Вишег суда према којој је генерални директор Борис Раонић незаконито именован у августу 2021. Ревизију је тражио РТЦГ, а Врховни суд је одбио као неосновану.

“Они су све наде полагали у ову ревизију која чак није ни разматрана јер је неоснована. Значи, пет судија Врховног суда, три судије Вишег суда и један судија Основног суда су рекли једно исто – нико није промијенио ни једно слово у првостепеној пресуди. То све не важи за чланове Савјета што можда и није толики проблем колики је проблем државе која то дозвољава. Осим што их упозоравам за Спуж, ја сам рекла да ће они једино физичком силом отићи одатле – ако им неко стави лисице на руке и физички их склони са мјеста односно њега склони са мјеста које су заузели, а и њих због – како каже АСК – тога што све указује да су они корумпирани”, казала је Цамовић-Величковић.

Саговорница ТВ Е каже да све указује на то да су почињена кривична дјела приликом реизбора Бориса Раонића, а да трошкове – уз амин Савјета – сносе грађани.

“Грађани сносе посљедице, грађани плаћају те хирове и незаконитости. Подсјећам да је Борису Раонићу трећа година како је на челу Јавног сервиса и он управља са 20-ак милиона сваке године. То је новац из Буџета, који је трошен – видјећамо како ће се испоставити касније. Јасно је ко плаћа”, каже Цамовић-Величковић.

Потпредсједница Савјета наводи и да огорченост и престрављеност најбоље описују атмосферу која влада у Јавном сервису.

“Савјет РТЦГ-а, из сједнице у сједницу, доноси измјене акта о систематизацији радних мјеста, он те људе само сели са једног радног мјеста на друго, мијења им коефицијенте, по правилу им их смањује, смањује им зараде до оног законског минумима. У таквим условима нит је слободно радити ни дисати, а поготово не дигнути глас”, закључује Цамовић-Величковић.