Машала: Борису Раонићу плата 4000 евра

Русија: Наталија Вовк оптужена за убиство Дарије Дугине!
29/02/2024
Распадање и пад медијског империјализма
01/03/2024
Русија: Наталија Вовк оптужена за убиство Дарије Дугине!
29/02/2024
Распадање и пад медијског империјализма
01/03/2024

Генерални директор Радио-телевизије Црне Горе Борис Раонић зарадио је прошле године 47.587,56 еура, а његова основна плата износила је 3.965 еура, што је готово пет просјечних зарада у држави.

Раонић је те податке доставио Агенцији за спречавање корупције, у редовном годишњем извјештају за 2023. годину. Просјечна плата у децембру прошле године износила је 814 еура.

Зарада Раонића током 2023. била је скоро 500 еура већа у односу на плату коју је примао 2022.

Раонић и његова супруга Милена, стоји у имовинском картону, власници су двије некретнине – станова од 49 и 30 метара квадратних.

Генерални директор РТЦГ није пријавио уштеђевину у прошлој години. У извјештају за 2022. наводи се да је имао 10.000 еура у готовом новцу.

Раонић је пријавио и да је власник умјетничких слика, вриједних 30.000 еура. Није дао сагласност за увид у банкарске рачуне.

У Специјалном државном тужилаштву формиран је предмет у вези са поновним избором Раонића за директора, иако је Виши суд у Подгорици је 10. маја потврдио пресуду Основног суда да био у сукобу интереса када је у августу 2021. године изабран на ту функцију.

Суд је правоснажно донио одлуку, а по тужби кандидата Николе Марковића, да је по Закону о националном јавном емитеру представљало сметњу што Раонић већ обавља јавну функцију па је правна посљедица – поништај одлуке о избору Раонића, поновни избор између пријављених кандидата или поништај конкурса.

Кандидати за генералног директора РТЦГ-а 2021. су, осим Раонића, били Марковић, Милутин Стијеповић и Срђан Човић.

Гласовима четири од пет чланова Савјета РТЦГ, Раонић је поново именован за генералног директора. Чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић напустила је сједницу прије гласања тврдећи да не жели да учествује у поновном незаконитом избору, док је Милица Шпајак још на почетку сједнице истакла је да неће гласати ако Савјет прихвати предлог да се одлучује о кандидатима по конкурсу из 2021. године.

Из СДТ су “Вијестима” раније појаснили да је Основно државно тужилаштво 16. јуна прошле године доставило кривични предмет против појединих чланова Савјета, јер су јавни функционери пријављени и за кривично дјело злоупотреба службеног положаја. Медиа центар поднио је кривичну пријаву против предсједника Савјета РТЦГ Веселина Дрљевића и чланова Филипа Лазовића, Наода Зорића, Предрага Мирановића и Амине Мурић због сумње да су одбили извршење правоснажне и извршне судске пресуде и омогућили стицање противправне користи изабраном генералном директору Раонићу.

Крајем јула, СДТ-у је достављен и кривични предмет против три осумњичена лица због основа сумње да су учинили кривично дјело злоупотреба службеног положаја путем подстрекавања појединих чланова Савјета. У питању су пријаве против Раонића, представника правне службе Желимира Мићовића и адвокатице РТЦГ Зорице Ђукановић.

Тај предмет, појаснили су из СДТ, спојен је са већ формираним кривичним предметом против чланова Савјета, ради вођења јединственог поступка.