Маја Север, предсједник ЕФН: Страшно је што 24 године нема правде за Славка Ћурувију!

Министарство културе и медија: Зауставити медијски линч Драгане Шћепановић
02/03/2023
АЕМ истраживање: Сви гледају ТВ, највише информација од регионалних медија
06/03/2023
Министарство културе и медија: Зауставити медијски линч Драгане Шћепановић
02/03/2023
АЕМ истраживање: Сви гледају ТВ, највише информација од регионалних медија
06/03/2023
Ako правда не буде задовољена, то ће имати заиста велики и јако лош утицај на ваше окружење, али не само на ваше, него и на све нас, на новинаре и новинарке уопште, каже за Цензоловку Маја Север, председница Европске федерације новинара

Случај Славка Ћурувије један је од примера због чега је важно не дозволити да злочини против новинара и новинарки прођу некажњено. Наравно да ће се лоше одразити на цео ваш медијски систем уколико пресуда не буде донесена и правда не буде задовољена, јер се онда поново наставља чекање и показује да злочини против новинара, новинарки и новинарства могу проћи некажњено. То ће имати заиста велики и јако лош утицај на ваше окружење, али не само на ваше, него на све нас, и на новинаре и новинарке уопште, каже за Цензоловку Маја Север, председница Европске федерације новинара (ЕФЈ).

– Лично и људски мислим да је то страшно, истиче Маја Север, одговарајући на питање о томе како види чињеницу да породица Славка Ћурувије, новинари и јавност у Србији ни 24 године након убиства нису дочекали ни правду нити осуђујуће пресуде. Наравно, бол и губитак неће се излечити када ти људи буду коначно приведени правди, али ће сигурно породици много значити да зна да су кажњене убице њиховог најближег, њиховог члана породице и пријатеља, каже Север.

Председница Европске федерације новинара додаје да се сећа 1999. године, када је Славко Ћурувија убијен, и да је пратила случај.

– То убиство је обележило једну целу еру. Не знам колико је променило медијски систем код вас, али заиста је изузетно значајно. Не бих знала да предвидим ишод суђења, осим што се надам да ће, наравно, завршити тако да правда буде задовољена, како би породица коначно дошла до те тачке.

Маја Север је подсетила и на суђење за убиство словачког новинара Јана Куцијака и подвукла важност борбе против некажњивости злочина над новинарима.

 Недавно сам била у Братислави, где су пре пет година убијени млади истраживачки новинар Јан Куцијак и његова вереница Мартина. Судило се људима који су извршили убиства, али налогодавцима није. Упознала сам родитеље и то ми је најболније. Управо зато везујем то питање. Људи који чекају, који се надају да ће бар правда бити задовољена, живе као у некаквом лимбу, не могу да нађу свој мир. Зато мислим да је породици Славка Ћурувије изузетно тешко и да је изузетно важно да се процеси доведу до краја, а наручиоци убиства приведу правди.

Извор: УНС