Медиа центар: Говор мржње најчешће ‘инспирише’ политичка припадност

Сергеј Лавров („Известија“): Отклањамо пријетње Русији и спречавамо геноцид над Русима!
19/07/2022
Тобожњи независни медији на државним јаслама: „Побједа“, „Дан“ и „Вијести“ добили око 700.000 евра
23/07/2022
Сергеј Лавров („Известија“): Отклањамо пријетње Русији и спречавамо геноцид над Русима!
19/07/2022
Тобожњи независни медији на државним јаслама: „Побједа“, „Дан“ и „Вијести“ добили око 700.000 евра
23/07/2022

Медиа центар је током двомјесечног мониторинга садржаја пет црногорских онлине медија открио проблематичан говор у 577 медијска садржаја, од чега 353 на порталима три дневне новине (Вијести, Дан, Побједа), а 224 на порталима Актуелно и ИН4С. Само у 32 случаја проблематичан говор евидентиран је у текстовима, док су остали примјери пронађени у коментарима посјетилаца/посјетитељки који су реакција на објављене текстове.

Политичка припадност или оријентација појединаца или група људи најчешће „инспирише“ ауторе/ке порука у коментарима, и то је случај у 413 коментара, констатовано је у анализи коју је Медиа центар данас представио на јавном скупу у Подгорици.

 

Доминантан број порука у коментарима које садрже проблематичан говор а „инспирисане“ су нечијом политичком припадношћу или оријентацијом био је повод за расправе након презентирања анализе, у којој је скренута пажња да би ово могао бити резултат дјеловања партијских ботова, те да су политичке партије добрим дијелом одговорне за говор мржње у коментарима на текстове у онлине медијима.

Ни у једном од текстова објавјених од 20. априла до 20.јуна 2022. године на порталима три дневне новине није евидентиран увредљив/дискриминаторни и говор мржње, док је на порталима ИН4С и Актуелно увредљив/дискриминаторни и говор мржње је пронађен у 32 текста, од чега седам на порталу ИН4С, а 25 на порталу Актуелно.

У коментарима у свих пет мониторованих медија евидентирано је 461 порука које садрже увредљив/дискриминаторни говор, од чега је 422 у коментарима на садржаје објављене на порталима дневних новина, а 39 на порталима ИН4С и Актуелно.

Говор мржње је евидентиран у коментарима на објављене текстове у 230 случајева, од чега на порталима дневних листова само 63, док су остали (167) евидентирани у коментарима посјетилаца/ки портала ИН4С и Актуелно.

Говор мржње у коме се мање или више експлицитно позива на насиље и, чак, елиминацију одређених појединаца и група није евидентиран у коментарима на текстове објављене на порталима дневних листова, али јесте у коментарима на медијске садржаје објављене на порталима Актуелно и ИН4С. Сарадници Медиа центра су евидентирали 64 таква примјера – 48 на порталу ИН4С и 16 на порталу Актуелно.

Анализа Медиа центра дио је пројекта „Јачање улоге цивилног друштва у супротстављању наратива подјела, дискриминације и говора мржње“ који се реализује од 1. априла 2022. до 31. јула 2022. године, а припремљена је у склопу пројекта који реализује Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) са партнерима из Мреже за извјештавање о различитости 2.0 (Репортинг Диверситy Нетwорк).

 

Драгољуб Душко Вуковић
предсједник Скупштине Медиа центра