“Медиа центар”: Незаконито исплаћено 150.000 евра!

УНЦГ честитало јубилеј колегама из Србије: Његујемо добре и братске односе
27/12/2021
Усвојен закон о кривично-правној заштити новинара
29/12/2021
УНЦГ честитало јубилеј колегама из Србије: Његујемо добре и братске односе
27/12/2021
Усвојен закон о кривично-правној заштити новинара
29/12/2021

Радио-телевизија Црне Горе (РТЦГ) исплатила је запосленима незаконите стимулансе на зараде у износу већем од 150.000 еура, у периоду од јуна до октобра ове године, саопштено је из Медиа центра.

Праксу коју је започео претходни генерални директор РТЦГ-а Божидар Шундић, наставио је садашњи генерални директор Борис Раонић, казао је директор Медиа центра Горан Ђуровић.

Из те невладине организације су се обратили Савјету РТЦГ-а са захтијевом да зауставе “незаконито трошење средстава” опредијељених за исплату стимуланса на зараде, такозване варијабиле.

Медиа центар је од надлежне службе РТЦГ добио документацију, на основу захтјева за слободан приступ информацијама, у вези са одлукама генералног директора РТЦГ за период јануар – октобар 2021. године, којима се утврђује износ расположивих средстава за стимулансе на основу Правилника о дијелу зараде по основу остварених резултата рада у РТЦГ. Такође су, наводи Ђуровић, од надлежне службе РТЦГ тражили и предлоге одлука руководилаца организационих цјелина за исплату дијела зараде запосленог по основу остварених резултата у раду (стимуланс), за запослене новинаре у редакцији информативног програма на Првом програму ТВЦГ, за период јун-октобар 2021. године.

“У одговору надлежне службе РТЦГ наведено је да не постоје предлози одлука руководиоца организационих цјелина за исплату дијела зараде запосленог по основу остварених резултата у раду (стимуланс) за запослене новинаре у редакцији информативног програма на Првом програму ТВЦГ, за период јун-октобар 2021. године, односно да такви документи не постоје у евиденцији РТЦГ”.

“Правилник о дијелу зараде по основу остварених резултата у раду у ЈП Радио и Телевизија Црне Горе (Број: 01 – 4845/1, од 19.09.2018.г.), прописује у члану 13 да руководилац организационе цјелине припрема и подноси предлог одлуке за исплату дијела зараде запосленог по основу остварених резултата у раду (стимуланс). Предлог одлуке садржи предлог новчаног износа стимуланса и образложење за исплату стимуланса по свим основама и мјерилима из Правилника. О коначном износу и исплати дијела зараде по основу остварених резултата у раду запосленог, изузев генералног директора РТЦГ, одлуку доноси генерални директор РТЦГ,” појаснио је он.

Казао је да тај члан Правилника упућује на чињеницу да генерални директор РТЦГ није могао донијети одлуке којима се утврђује коначни износ средстава за стимулансе без предлога одлука од стране руководилаца организационих цјелина, који су “морали да образложе ко и на основу којих норми” утврђених Правилником испуњава услове за добијање стимуланса.

“На основу доступних података може се закључити да је од јуна до октобра 2021. године просјечно мјесечно исплаћивано око 30.000 еура (у бруто износу) за стимулансе запосленима без предлога одлука од стране руководиоца, односно без образложења, што упућује на закључак да је незаконито исплаћено више од 150.000 еура”, истиче Ђуровић.

Савјет РТЦГ, напомиње, има законска овлаштења да води рачуна о законитости пословања РТЦГ и механизме да “натјера генералног директора” да поштује правилнике које Савјет доноси.

Медиа центар очекује, како је казао, да ће Савјет РТЦГ “прекинути незаконито трошење средстава и санкционисати одговорно лице за начињену штету”.

“Још 2016. године Савјет РТЦГ је донио Правилник на основу којег је утврђена норма коју новинари/ке у РТЦГ треба да испуне да би остварили право на мјесечну зараду. Такође, истим правилником је утврђена процедура по којој се за посебне заслуге у остварењу радних задатака могу запосленима исплатити стимуланси (ткз. варијабиле). Ова правила су уведена јер је било примјетно да у креирању програма не учествују сви од преко 100 ангажованих новинара. У том периоду започета је пракса да се мјесечни извјештај о испуњености норми и додјељеним стимулансима објављују на огласним таблама у згради РТЦГ како би сви запослени могли да виде како се троше средства за стимулансе.”

“Такође, тада уведена правла која није поштовао претходни а не поштује ни садашњи менаџмент РТЦГ, требала би да послуже да се види који новинари не испуњавају норму чиме стичу основ да се прогласе технолошким вишком”, закључио је Ђуровић.