Медиа центар: Поздрављамо Милатовићеву одлуку и позивамо Владу да исправи грешку у Закону о националном јавном емитеру

Дритан Абазовић: Тужилац да саслуша Зорана Лазовића у вези убиства Душка Јовановића
07/06/2024
Одабране најбоље новинарске приче о ЕУ интеграцији: Награде за “Вијести”, “Прву” и РТВ “Никшић”
10/06/2024
Дритан Абазовић: Тужилац да саслуша Зорана Лазовића у вези убиства Душка Јовановића
07/06/2024
Одабране најбоље новинарске приче о ЕУ интеграцији: Награде за “Вијести”, “Прву” и РТВ “Никшић”
10/06/2024

Медиа центар поздравља одлуку предсједника Црне Горе Јакова Милатовића да врати на поновно одлучивање Закон о националном јавном емитеру-јавном медијском сервису Црне Горе.

У саопштењу наводе да Влада и посланици у Скупштини имају сада нову шансу да поправе законска рјешења којима се битно утиче на професионализацију и самосталност РТЦГ али и на могућност веће одрживости комерцијалних медија.

“Усвајањем медијских закона за потребе добијања позитивног ИБАР-а не треба бити пропуштена прилика да се суштински унаприједи законски оквир за квалитетније информисање јавности. Влади и скупштинској већини не смије бити важнија приллика за самопромоцију и прикупљање политичких поена у односу на суштинску професионализацију кључне институције у области медија”, истиче Медиа центар.

Подсјећају да је, прије усвајања медијских закона, група од 40 НВО доставила свим посланичким клубовима управо захтијев да се амандманима поново пооштре критеријуми за избор чланова Савјета и генералног директора РТЦГ. Поступак предсједника Црне Горе је на линији захтијева НВО али и радне групе која је 30 мјесеци радила на медијским законима и утврдила нацрт закона којим се за члана Савјета РТЦГ и генералног директора тражи да имају најмање 10 година радног искуства у ВИИ1 степену квалификације.

“Влада је одлучила, а већина у Скупштини прихватила, да се ублаже криеријуми за чланове Савјета и за генералног директора РТЦГ. Подсјећамо јавност да истовремено Влада није извршила било какву измјену у Закону о аудиовизелним услугама па је у овом пропису остао као критеријум за избор чланова Савјета Агенције за АВМ услуге и директора ове институције минимум од 10 година радног искуства са ВИИ1 степеном квалификације. Очигледно да је Влада имала посебан интерес за РТЦГ који није мање важна институција од Агенције за аудиовизелне услуге, па је једино објашњење да је већина у Влади прилагођавала законске критеријуме унапријед одређеној особи која треба да покрије функцију генералног директора”, наводи Медиа центар.

Истичу да то није новина јер је исту ствар ПЕС са коалиционим партнерима урадио и приликом доношења одлуке о РТВ Подгорица, када је у последњем тренутку ублажио критеријуме за избор директора како би на ту функцију довели Владимира Оташевића.

“Не видимо потребу за ублажавањем критеријума за генералног директора РТЦГ уколико се хоће доћи до квалитета у руковођењу институцијом која располаже са 20 милиона еура годишње које плаћају сви грађани. Није циљ избора генералног директора РТЦГ да се пријави што већи број кандидата него да се изабере особа са што већим професионалним искуством јер је то начин да се дође до већег квалитета у раду јавног медијског сервиса. Ако би био циљ да се пријави што већи број кандидата за позицију генералног директора, онда је најбоље да се уклоне сви критеријуми и да се дозволи свим пословно способним грађанима да конкуришу за ово радно мјесто”, пише у саопштењу.

Такође, како наводи Медиа центар, Влада и посланици имају прилику да исправе погрешну одлуку давања дозволе РТЦГ да емитује маркетинг у периоду од 20х до 22х. Приликом израде закона, Радна група била је на становишту да треба задржати рјешење из претходног закона сматрајући да су приходи од маркетинга за ТВЦГ у овом термину занемарљиви у односу на укупне приходе из буџета које остварује (у овом тренутку око 20 милиона еура) док са друге стране комерцијални медији, чији су укупни годишњи буџети мањи од буџета РТЦГ, могу имати значајан извор прихода. Треба напоменути да је Законом о АВМ услугама повећан минимум сопствене продукције комерцијалних тв емитера на 25%, па је положај комерцијалних емитера двоструко погоршан тиме што је ТВЦГ добила могућност да користи маркетинг простор у термину од 20х до 22х. Многи познати јавни медијси сервиси имају забрану емитовања маркетинга у периоду 20х до 22х а неки имају и потпуну забрану рекламирања као нпр. ББЦ. Такође, на јавном медијском сервису у Шведској, као и Њемачкој је рекламирање забрањено послије 20х, радним данима и током празника. Слична ситуација је и у Холандији и Француској. Приликом утврђивања јавне политике треба да се води рачуна о изналажењу оптималних мјера које ће довести до повећања продукције комерцијалних медија у циљу квалитетнијег информисања јавности али и са друге стране које ће омогућити фер услове на тржишту.

Подсјећају јавност да је Европска комисија дала позитивно мишљење на законска рјешења на којима инсистира предсједник Црне Горе, које је предложила група НВО а у виду амандмана подржали посланици опозиције и Демократска Црна Гора приликом гласања о медијским законима.

“Колико је неопходна хитна професионализација РТЦГ показује и данашње извјештавање РТЦГ чији новинар (чији су иницијали М.В.) износи неистине и смишљено скрива информацију да је Европска комисија дала позитивно мишљење и на нацрт закона којег је предложило својевремено Министарство културе и медија, а које је подразумијевало као критеријум за избор генералног директора 10 година радног искуства са ВИИ1 степеном стручне спреме и забрану емитовања маркетинга на ТВЦГ у период од 20х до 22х. Дакле, истина је да предсједник Милатовић није враћањем Закона о РТЦГ предложио ништа супротно мишљењу Европске комисије, као што ни амандмани посланика у Скупштини нису били противни ставовима Евроспке комисије”, наводе у саопштењу.

Оцјењују да је очигледно да је предсједник Јаков Милатовић постао мета уредничком тиму РТЦГ који је јако задовољан ублаженим критеријумима за генералног диектора.

“Уреднички тим који очигледно има новог газду је толико професионалан да поводом усвајања медијских закона није организовао макар једну дебатну емисију како би јавности постало јасније шта се добија или губи различитим законским рјешењима”, закључује се у саопштењу које потписује Горан Ђуровић, директор Медиа центра.