Медиа центар: РТЦГ скрива критике ЕУ због избора директора

РТЦГ: Медијска љубав са албанским медијима
10/11/2023
Репортери без граница: Правила о употреби вјештачке интелегенције у новинарству
12/11/2023
РТЦГ: Медијска љубав са албанским медијима
10/11/2023
Репортери без граница: Правила о употреби вјештачке интелегенције у новинарству
12/11/2023

Медиа центар упутио је приговор Омбудсману РТЦГ због, како су навели, кршења професионалних стандарда и скривања важних информација од јавности.

Из Медиа центра наводе да је у Дневнику емитованом 8. новембра дошло до кршења професионалних принципа и стандарда РТЦГ необјављивањем информација о Извјештају о Црној Гори, којег је 8. новембра 2023. објавила Европска комисија а који садржи информације у вези са поновним избором генералног директора РТЦГ Бориса Раонића, након доношења правоснажне пресуде Вишег суда којом је означено протизаконитим његово именовање 2021. године.

“Национално јавни медијски сервис је сакрио од јавности информацију из Извјештаја Европске комисије у којем се, на странама 44-45, саопштава: ‘Јавни емитер, РТЦГ, наставио је водити уравнотежену уређивачку политику, пружајући широком спектру политичких актера прилику за представљање различитих политичких ставова на свим својим платформама, укључујући и вријеме општинских, предсједничких и парламентарних избора. У јануару 2023. Основни суд у Подгорици поништио је одлуку Савјета РТЦГ о именовању генералног директора јавног емитера као противзакониту. У мају 2023. ову је пресуду у другом степену потврдио Виши суд у Подгорици. Савјет РТЦГ је у јуну 2023. године поново именовао исту особу за генералног директора РТЦГ, што је изазвало оштру реакцију јавности и више ОЦД, које су оптужиле Савјет РТЦГ за злоупотребу положаја и непоступање по правоснажној и извршној судској одлуци. Државно тужилаштво је покренуло кривичну истрагу у вези са овим случајем. Ефикасан правни лијек у случајевима када је Скупштина разријешила чланове Савјета РТЦГ тек треба да се обезбиједи, било кроз судску праксу, било кроз закон'”.

У саопштењу које потписује директор Медиа центра Горан Ђуровић, пише да су остали медији су објавли као важну вијест информацију о овом дијелу Извјештаја ЕК, док је ТВЦГ игнорисала ову информацију за јавност.

“У овом случају, дошло је до кршења професионалног стандарда који се односи на кредибилитет (‘Информативни програми морају тачно да преносе догађаје, податке и изјаве, омугућавајући гледаоцима и слушаоцима да сами формирају ставове. Новинари и уредници су одговорни не само за оно што објаве већ и за оно што прешуте а од интереса је за јавност’). У Дневнику 2 од 8. новембра није било информација о дијелу Извјештаја Европске комисије који се односи на незаконито именовање генералног директора РТЦГ. Овај спорни прилог је наставак скривања информација у вези са ставовима институција ЕУ, међу које спада и недавно сакривени дио резолуције Европског парламента у којем је исказана забринутост због игнорисања правоснажне судске пресуде у вези са незаконитим именовањем генералног директора РТЦГ”, навео је Ђуровић.

Додао је да ТВЦГ на овај начин “наставља да скрива од јавности све информације које су проблематичне за генералног директора и РТЦГ”.

“Док истовремено редовно објављује у Дневнику 2 и најмање назнаке позитивних коментара које долазе од европских институција, међународних организација или иностраних невладиних организација које спроводе анализе о раду медија. Пракса скривања незгодних информација коју је успостравила РТЦГ док је била у потпуности контролисана од стране Демократске партије социјалиста (ДПС) наставља се и данас кад РТЦГ контролишу партије које чине нову власт”, закључује се у саопштењу Ђуровића.

извор: вијести