“Медија центар”: Округли столови о нацрту Закона о медијима

Јавна расправа о Нацрту закона о медијима траје до 18. децембра
12/11/2022
Неђељко Рудовић: Поштовање кодекса услов за државна средства
14/11/2022
Јавна расправа о Нацрту закона о медијима траје до 18. децембра
12/11/2022
Неђељко Рудовић: Поштовање кодекса услов за државна средства
14/11/2022

Министарство културе и медија је објавило 8. новембра позив за јавну расправу у вези са нацртима три медијска закона: Закон о медијима, Закон о аудиовизуелним медијским услугама и Закона о јавном медијском сервису РТЦГ.

Медиа центар (МЦ) организује пет (5) округлих столова у жељи да приближи грађанима и грађанкама, те људима из цивилног сектора новине у законским текстовима као и недостатке које, по мишљењу МЦ, треба исправити након јавне расправе.

Округли столови ће бити одржани према следећем распореду:

• Бијело Поље, хотел Франца-17. новембар у 11х

• Беране, хотел Беране-18. новембар у 11х

• Бар, хотел Фрнаца, 21. Новембар у 11х

• Тиват, хотел Палма, 22. новембар у 11х

• Подгорица, хотел Бошковић 23. новембар у 11.30х

Планирано је да састанци трају до 120 минута. Путни трошкови за учеснике из околних градова биће надокнађени.

Одржавање састанака подржала је Балканска мрежа за развој цивилног друштва (БЦСДН).Позивамо вас да нам се придружите у настојањима:

• да се РТЦГ ослободи партијских утицаја и то одмах а не кроз три године како предлаже Министарство (Избор садашњег сазива Савјета РТЦГ је израз политичке воље партија које су имале већину након избора одржаних 30. августа 2020. Партије које чину већину у Скупштини су примијениле Закон о РТЦГ којег је донио ДПС у јулу 2020, непосредно прије избора.)

• да се професионализују институције одговорне за санкционисање говора мржње,

• да се осигура већа уређивачка и финансијска независност локалних јавних емитера у којима ће локалне НВО имати кључну улогу,

• да се уведе већа минимална стопа сопствене производње садржаја медија како би се потребе грађана задовољиле на бољи начин.

Након округлих столова, Медиа центар ће прпремити финалну верзију предлога амандмана коју ће, уз подршку свих заинтересованих НВО, доставити Министарству културе и медија, парламентарним полтичким партијама и другим релевантним институцијама.