“Медија центар”: Против новинара цивилизовано!

УНС захтева расветљавање судбине отетих новинара на Косову и Метохији
21/08/2021
Марија Томашевић кандидат за директора ТВ ЦГ
24/08/2021
УНС захтева расветљавање судбине отетих новинара на Косову и Метохији
21/08/2021
Марија Томашевић кандидат за директора ТВ ЦГ
24/08/2021

Медиа центар изажава забринутост због све учесталијих вербалних и физичких напада на новинаре у Црној Гори и апелује на све оне који из неког разлога нијесу задовољни радом медија и новинара/ки да у борби за своја права користе цивилизоване начине, јер ће једино тако помоћи да медији и новинари буду бољи и у служби општег интерса.
Актуелне политичке конфронтације и атмосфера нетолеранције која прожима црногорско друштво више, на жалост, погодује нецивилизованим, агесивним изливима незадовољства, али то не значи да се оно може павдати и толерисати.
Сваки медиј и новинари који у њему раде су дужни да поштују павила и процедуре који су прописани важећим медијским законима, интерним павилницима о програмских и професионалним стандардима, те јединственим Кодексом новинара/ки Црне Горе. Сви смо свједоци да се професионални и етички стандарди свакодневно крше у већој или мањој мјери, намјерно или ненамјерно, и да се тиме доприноси генерално лошем мишљењу грађана о медијима у Црној Гори, што показују сондаже јавног мњења.
Агресивно испољавање незадовољства према медијима и новинарима неће допринијети побољшању квалитета медијског садржаја и новинарског извјештавања. Они који пактикују такве методе само себи могу нанијети штету, без да учине ишта корисно за друштво у цјелини. Зато је једини начин да се користе могућности које обезбјеђују медијски закони и саморегулаторни механизми.
Медиа центар позива грађане на цивилизован ангажман у одбани професионалних медијских стандарда и новинарске етике, који подразумијева подношење приговора и жалби регулаторним и саморегулаторним тијелима али и подношење тужби надлежним судовима. Медиа центар остаје отворен за помоћ свакоме ко је заинтересован да се на овај начин бори за боље новинарство и медије у служби јавног добра и интреса.
Они који изаберу насиље као вид обрачуна са медијма чији им се рад не допада заслужују казне много оштрије од оних предвиђених садашњим законским прописима. Влада својим активностима треба хитно да створи услове за подстицање саморегулације у медијима али и адекватно санкционисање насилника.

Драгољуб Душко Вуковић, предсједник Скупштине Медиа центра