Медији и влада: Настављен дијалог о бољом условима рада

Мрежа за рурални развој: Конкурс за најбољу причу из зелене економије
02/04/2021
“ИН4С”: Пола године прође, РТЦГ никад!
04/04/2021
Мрежа за рурални развој: Конкурс за најбољу причу из зелене економије
02/04/2021
“ИН4С”: Пола године прође, РТЦГ никад!
04/04/2021

Министар јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић, наставила је данас Континуирани дијалог са медијима. Састанку су присуствовали: главни уредник портала Вијести, Срдан Косовић,извршна директорица РТВ Теута, Илмира Лика, директорица Фос Медиа, Јелена Милатовић, замјеница главног и одговорног уредника ЦДМ портала, Александра Обрадовић и директор Агенције Мина, Јаша Јовићевић.

„Задовољство ми је што данас настављамо Континуирани дијалог са медијима, јер је ово први дијалог који Влада покреће на овај начин са свим медијима у Црној Гори. Увјерена сам да је ово добар механизам сарадње који треба да траје и буде отворен за све све. И премијерова и моја жеља је била да отворимо овакву врсту дијалога са вама како бисмо у непосредној интеракцији отварали теме и системски их ријешавали”, казала је министарка Тамара Срзентић.

Она је замолила представнике медија да се заједнички укључе у рјешавање изазова и проблема који оптерећују медијску заједницу. „Хајде да промишљамо о начинима изналажења модела и стандарда и како да заједнички удружимо руке у дефинисању бољих модела, унапређењу медијске писмености, јачању медијског плурализма и уоште бољих услова за рад. Заједничким снагама на изради Медијске стратегије дефинисаће се правци развоја и свеукупног унапређења области медија за наредни периос“ – оцијенила је Срзентић.

Она је замолила представнике медија да кроз ову врсту дијалога укажу који су то највећи изазови из системског угла, како бисмо заједнички успјели да пронађемо дугорочна рјешења како у нормативном дијелу, тако и погледу уређења услова на медијском тржишту на којем ће важити једнака правила за све.

Представници медија су поздравили покретање дијалога у циљу рјешавања проблема медијског сектора. Такође, као један од изазова препознали су отежану одрживост медија усљед пандемије коронавируса, као и функционисање саморегулације. Оцијенили су да би, у циљу професионалног и етичког информисања велики значај имала јединствена саморегулација која би на бази добровољно усаглашеног кодекса примјењивала етичке стандарде у раду медија.

Предлог мјера које су представници медија данас на састанку изложили и које треба реализовати су промоција медијске писмености у коју треба укључити све заинтересоване стране, као и примјена Закона о медијима, односно формирање Фонда за заштиту плурализма и разноврсности медија.

Циљ Континуираног дијалога са медијима је добијање информација о највећим изазовима из системског угла, како би се удруженим снагама постигла дугорочна рјешења у изазовима са којима се сусрећу сви представници медијске заједнице у свом раду.

Поштујући епедимиолошке мјере, министарка Срзентић ће се и у наредном периоду састајати са представницима медија.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ, ДИГИТАЛНОГ ДРУШТВА И МЕДИЈА