МЕДИЈИ: Маријана Цамовић-Величковић поднијела захтјев за разрешење Веселина Дрљевића, предсједника Савјета ЦГ

Слобода новинарства: ЕУ додаје четири руска медија на црну листу
18/05/2024
Представници НВО траже: РТЦГ да постане прави јавни сервис
23/05/2024
Слобода новинарства: ЕУ додаје четири руска медија на црну листу
18/05/2024
Представници НВО траже: РТЦГ да постане прави јавни сервис
23/05/2024

Потпредсједница Савјета РТЦГ-а Маријана Цамовић Величковић поднијела је захтјев за разрјешење предсједника Савјета РТЦГ Веселина Дрљевића.

Њен захтјев преносимо интегрално:

“Обзиром да предсједник Савјета Веселин Дрљевић није сазвао сједницу 23. априла 2024. године када су се за то стекли услови и на тај начин прекршио члан 14 Пословника о раду Савјета сматрам да су се стекли услови да буде разријешен са функције коју покрива те подносим иницијативу Савјету за његово разријешење и тражим да се она стави на дневни ред прве наредне сједнице и то као посебна тачка. Наглашавам и да иницијативу подносим благовремено у односу на датум за када је најављено одржавање наредне сједнице а то је, према подацима које имам у тренутку када ово пишем, понедјељак 27. мај 2024. године.

Образложење:

Дана 22. априла текуће године сам мејлом затражила хитно сазивање сједнице Савјета и замолила макар још двоје чланова Савјета да подрже моју иницијативу како би се стекли услови из члана 14 Пословника о раду РТЦГ који каже „Сједница Савјета се обавезно сазива на захтјев најмање три члана Савјета“. Иницијативу је тог дана подржао господин Предраг Мирановић, а наредног јутра (23. априла) и господин Предраг Марсенић и на тај начин су се стекли услови да сједница буде сазвана.

Међутим, предсједник Савјета Дрљевић је одбио да поступи по Пословнику, предложио неформални састанак и тражио од чланова Савјета да се поново изјашњавају на тај начин вршећи притисак да промијене своје јасно исказано мишљење. На моје цјелодневно инсистирање прво је рекао да ће цијеле седмице бити ван Црне Горе, кад сам ја понудила да као потпредсједница водим сједницу (у складу са Пословником) експресно се створио у Црној Гори и предложио састанак. Током дана је престао да одговара на моје мејлове.

Ја сам заказивање сједнице тражила и други пут, 8. маја, и тај захтјев је у потпуности игнорисан и Дрљевић на њега никад није одговорио.

Подсјећам да су разлози оба пута били исти – двије првостепене пресуде Основног суда које кажу да је Савјет 1. јуна 2023. године донио незакониту одлуку када је поново именовао Бориса Раонића за генералног директора РТЦГ јер је у моменту именовања био у конфликту интереса а нема ни услов од 10 година радног стажа од момента стицања факултетске дипломе. О посљедницама незаконитих одлука Савјета се морало расправљати на сједницама тог тијела, ма колико тема била непријатна за чланове којима је Раонић током ове три године прирастао срцу.

Као доказ прилажем мејл преписку која потврђује моје тврдње.

Наглашавам и да члан 11 став 2 Пословника о раду Савјета који гласи „Сједнице се одржавају по потреби а најмање једном мјесечно“, такође није испоштован јер се потреба јавила 22. априла од када је прошло више од мјесец дана, а Савјет се задњи пут састао 15. априла и то он лине, путем Зоом платформе, како би се избјегло присуство медија и што је могуће више прикрио рад Савјета, што Дрљевић и иначе практикује већ три године, од када је предсједник Савјета. Такође је прекршен и наредни члан 12 Пословника став 3 који обавезује да се „јавност саопштењем Савјета РТЦГ обавијештава о исходу редовне сједнице даном заврштека исте“, што није урађено ни након сједнице одржане 15. априла, као ни никад раније.

Значи, овом приликом наводим кршење три члана Пословника и сматрам да је то више него довољно разлога да Дрљевић буде разријешен са позиције предсједника Савјета РТЦГ.”