Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ): Осуђујемо постављање српских новинара на украјински сајт “Миротворац”!

Јубилеј: Сто година медијских јавних сервиса
18/10/2022
Подгорица: Дани медијске писмености
24/10/2022
Јубилеј: Сто година медијских јавних сервиса
18/10/2022
Подгорица: Дани медијске писмености
24/10/2022

Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ) сматрају неприхватљивим застрашивањем објављивање имена новинара из Западног Балкана и осталих делова света на сајту НВО Миротворац, где су означени као „пропагандисти“ рекли су за сајт Удружења новинара Србије (УНС) генерални секретари ових федерација.

Изузетно смо забринути због стигматизације новинара и објављивања њихових имена на таквим листама. Од оних који су раније наведени на овом сајту знамо да су се суочили са претњама и застрашивањем, да су оптужени за издају, као и да су претрпели насиље банде. Једина сврха овог сајта је да их натера да се аутоцензуришу или престану да извештавају, рекао је за сајт УНС-а генерални секретар ИФЈ-а Џереми Дир.

Дир је истакао да је неприхватљиво да се новинари суочавају са таквим претњама, као и да је за време рата од кључног значаја да новинари извештавају слободно и у јавном интересу.

Овакво мишљење дели и ЕФЈ, чији генерални секретар Рикардо Гутиерес каже за сајт УНС-а да листа „Миротворац“ угрожава безбедност новинара и тражи да украјинско правосуђе предузме адекватне мере како би се спречило таргетирање новинара.

ЕФЈ сматра да је овакво понашање чисто узнемиравање са пропагандистичким циљем. Ова публикација угрожава безбедност новинара. Сматрамо да ауторе треба процесуирати и осудити. Украјинско правосуђе треба да предузме мере како би избегло такве претње, рекао је Гутиерес.

ЕФЈ је заједно за ИФЈ 2016. године у саопштењу осудио откривање приватних података новинара у овој публикацији, које је пријавио и Савету Европе. Овај сајт је и тада објављивао личне податке новинара из украјинских и светских медијских кућа, означавајући их као непожељне у овој земљи.

Након упозорења новинарских федерација, тадашњи генерални секретар Савета Европе Торбјерн Јагланд је упутио писмо некадашњем председнику Украјине Петру Порошенку, којим је изразио забринутост због објављивања личних података новинара на порталу Миротворац и тражио од украјинског Омбудсмана да се блокира приступ овом сајту. Као разлог је навео кршење украјинског закона о приватности података, као и угрожавање слободе информисања.

Ово писмо Гутиерес је проследио УНС-у.  

Влада Украјине их је фебруара 2017. године обавестила да је покренута полицијска истрага против ове невладине организације, али из ЕФЈ-а до данас нису добили никакве информације о њеном исходу.

Аљоша Миленковић је новинар и дописник Кинеске телевизије на енглеском језику (ЦГТН), радио је за медијске куће Ал Џазира, БК и РТС. Од маја ове године означен је као „пропагандиста руског нацизма и фашизма и учесник специјалне информативне операције против Украјине“ на сајту Миротворац.

Почетком јуна ове године друг ми је рекао да мисли да се налазим на том сајту и да то проверим. Испоставило се да је моје име на листи од маја и да су навели да вршим руску нацистичку пропаганду, што је мени смешна и истовремено језива конструкција, рекао је Миленковић за сајт УНС-а.

Као главни разлог због којег су га ставили на сајт Миленковић је навео да је био на списку новинара које је требало позвати да буду на прес тури у организацији руске војске, објављеном на сајту руског Министарства одбране.

На тој прес тури, међутим, нисам био никада, а не сећам се ни да сам био позван преко мејла. Ипак, нашао сам се на том сајту, додао је Миленковић.

Истакао је да медијска кућа за коју ради и он извештавају непристрасно и приказују само оно шта се дешава на терену, те да ниједан његов извештај није политички обојен. Миленковић је додао да је навођење личних података на сајту посебно опасно за новинаре попут њега, јер извештавају са ратишта.

Никада не знате да ли ћете наићи на некога ко ће вас пронаћи на Миротворцу и доћи вам главе због тога. Не можете да се осећате пријатно када знате да је Дарја Дугина на тој листи, а преко фотографије јој стоји напис ликвидирана, рекао је Миленковић и истакао да свој посао ради одговорно и професионално и да су му то потврдиле и колеге.

На питање УНС-а да ли је ЦГТН предузео некакве мере заштите, рекао је да су то унутрашње компанијске ствари о којима нема право да говори.

Удружење новинара Црне Горе осудило је прошле недеље постављање њиховог члана и дописника портала ИН4С Игора Дамјановића на листу украјинске НВО „Миротворац“.

Не осећам се угрожено иако су на сајту Миротворац већ славили убиства новинара Дарје Дугине и Андрее Рокелија, чијег је убицу, украјинског официра Виталија Маркива суд у Болоњи осудио на 24 године затвора, рекао је Игор Дамјановић.

Новинар ИН4С истакао је да ову листу сматра нападом на све које не деле наратив који је доминантан у Украјини у овом ратном сукобу. Дамјановић каже да се није водио ставом ниједне стране у овом рату, већ да се трудио да информише јавност најбоље што може о најважнијим чињеницама и претпоставкама у рату.

-Колико је то било успешно и објективно, најбоље показује чињеница да је у августу руски амбасадор у Подгорици моје извештавање оценио као нешто најобјективније што се у Црној Гори чуло у првој половини године, а да је у септембру моје текстове на свом Твитер налогу као пример објективног извештавања делио амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, рекао је Дамјановић.

Да медијске куће неретко стану у заштиту новинара када их неко доведе у опасност показује пример сниматеља ОРФ-а који су на друштвеним мрежама означени као руски диверзанти.

За сниматеља ОРФ-а, иначе аустријског држављанина, реаговало је и Министарство унутрашњих послова Аустрије које је указало на то да човек само ради свој посао и потпуно непристрасно извештава са терена. На тој листи су људи као што је Оливер Стоун, рекао је Миленковић.

На овом списку, како је писао Спутњик а пренео „Недељник“, нашли су се и наши културни ствараоци међу којима је и Емир Кустурица.

Извор: унс