Министарство за медије: Више бриге о нападима на новинаре

ХРА: Ангажовати страног стручњака за расвјетљавање убиства Душка Јовановића
03/05/2022
Момир Турудић: Новинар мора да буде на страни слабијих и када нису у праву
06/05/2022
ХРА: Ангажовати страног стручњака за расвјетљавање убиства Душка Јовановића
03/05/2022
Момир Турудић: Новинар мора да буде на страни слабијих и када нису у праву
06/05/2022

Министарство културе и медија залагаће се за досљедну примјену, али и измјене неких сегмената законодавног оквира, који уређује област медија у циљу стварања што квалитетнијих основа за развој тог сектора, поручила је ресорна министарка Маша Влаовић.

Она је казала да ће ресор на чијем је челу проактивним рјешењима и стратешким приступом континуирано радити на снажнијем развоју културе у Црној Гори.

Влаовић је данас преузела дужност од досадашњих министарки јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамаре Срзентић и просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић.

Она је, приликом сусрета са Срзентић, казала да ће Министарство бити посвећено томе да се црногорска медијска заједница снажно подржи кроз унапређење медијског окружења, како би се осигурали услови за несметан рад и афирмацију слободе медија.

Влаовић је оцијенила да медијска стратегија даје важне смјернице за уређење медијског тржишта и да је тај документ добра основа да се кроз измјене три важна медијска закона искористи прилика да се поставе здраве основе за развој сектора, преноси ПР центар.

То су, како је додала, и обавезе према европским партнерима, који су у посљедњем Извјештају о напретку поновили оцјене о снажној поларизованости медијске сцене и слабим механизмима саморегулације.

„Са посебном пажњом ћемо се односити на питања које нас све забрињавају, а то су све учесталији и неразријешени напади на новинаре и њхову имовину, као и ширење дезинформација и говора мржња“, истакла је Влаовић.

Она је казала да очекује да ће измјене Кривичног законика, које предвиђају строже казне и шаљу поруку да ће ометање новинара у раду бити строго санкционисано, превентивно утицати на смањење броја напада на новинаре и новинарке.

“А ми ћемо као држава јачати међусекторску сарадњу, која треба да пружи брз одговор у расвјетљавању неријешених случајева”, рекла је Влаовић.

Срзентић је казала да је претходна влада затекла медијско тржиште исцрпљено од дугогодишње кризе која је погодила тај сектор, али да је много урађено на покретању бројних процеса.

“Који потврђују да смо на добром путу да уредимо медијску сцену на којој ће медији слободно говорити, радити у безбједном окружењу и на уређеном тржишту“, навела је Срзентић.

Она је рекла да охрабрује да је на овогодишњој листи индекса медијских слобода Репортера без граница Црна Гора са прошлогодишњег јако лошег 104. мјеста скочила на 63.

“Уложили смо напоре у рјешавање лошег социо-економског положаја новинара и усмјерили подршку и помоћ како би се омогућила одрживост медија, сачувала радна мјеста, повећао медијски плурализам и унаприједила медијска сцена кроз разне активности“, казала је Срзентић.

Влаовић је, током састанка са Братић, навела да је дугогодишње искуство у сектору културе обавезује да од старта буде добар слушалац свих у сектору, који ће указати на проблеме и ограничења због којих култура стагнира.

Она је поручила да ће са својим тимом нудити проактивна рјешења, којима ће се створити услови за напредак културе.

Влаовић је истакла да ће се радити на више фронтова и да ће бити покренут важан процес израде националног програма развоја културе за период од ове до 2026. године у складу са Законом о култури.

Тај документ, како је казала, требало би да трасира пут реалног развоја свих сегмената црногорске културе, адресира све проблеме и понуди рјешења.

“Зато ћу на почетку мандата посјетити све институције/организације културе на локалном и националном нивоу, у центру, на сјеверу или југу, и разговарати са што већим бројем запослених у том сектору”, додала је Влаовић.

Она сматра да је потребно интензивирати рад на измјенама и допунама законске регулативе из области културе.

Влаовић је рекла да је црногорској култури потребан стратешки приступ за јачање међународне сарадње и представљање Црне Горе на међународном нивоу, као и интензивирање активности програма приступања Европској унији.

Она је додала да исти стратешки одговор за развој морају понудити и јачању независне културне сцене и кадровских капацитета у култури.

“Имамо много изазова, као на примјер како унаприједити системе заштите културне баштине и јачати механизме за заштиту и очување културних добара и њихово стављање у функцију одрживог коришћења”, навела је Влаовић.