Министарство културе и медија: Зауставити медијски линч Драгане Шћепановић

Владимир Раичевић: Морамо се борити против лажних вијести
01/03/2023
Маја Север, предсједник ЕФН: Страшно је што 24 године нема правде за Славка Ћурувију!
06/03/2023
Владимир Раичевић: Морамо се борити против лажних вијести
01/03/2023
Маја Север, предсједник ЕФН: Страшно је што 24 године нема правде за Славка Ћурувију!
06/03/2023

Пријетње новинарима и новинаркама због извјештавања, угрожавање њиховог физичког и психичког интегритета, покушаји стварања атмосфере линча у локалној средини у којој живе и раде, потпуно су неприхватљива пракса.

То су поручили из Министарства културе и медија, коментаришући то што портал актуелно.ме неутемељено оптужује и врши притисак на новинарку “Вијести” Драгану Шћепановић, док истовремено етикетира и остале запослене у “Вијестима”, називајући их рекеташима.

”Слобода медија је неприкосновени принцип, али он подразумијева професионално и одговорно новинарство, никако злоупотребу медија за организовање хајке на оне чије вам се извјештавање не свиђа”, рекли су из Министарства културе и медија “Вијестима”.

Позвали су све медије, укључујући и оне који нијесу уписани у Евиденцију медија, да се у свом раду придржавају Кодекса новинара Црне Горе.

”Напомињемо да су медији међу најодговорнијим субјектима за његовање културе дијалога и међусобне толеранције. Поштовање тих принципа је суштина сваког грађанског друштва. Указујемо да, према Закону о медијима, медији нијесу обавезни да буду уписани у Евиденцију, што не значи да њихови оснивачи и новинари/ке не подлијежу другим законима уколико у свом раду учине кривично дјело”, пише у одговору Министарства културе и медија.

Уређивачки колегијум “Вијести” и редакција “Вијести” најоштрије су осудили покушај да се компромитује и застраши новинарка Шћепановић у беспризорној кампањи таблоида Актуелно и позвали надлежне да реагују.

”Вишемјесечна прљава кампања против наше новинарке ескалира и најављује се и даље таргетирање, што је директан покушај да се утиче на слободно извјештавање”, саопштено је.

Колегијум “Вијести” оцијенио је да портал Актуелно годинама служи за таргетирање оних који нису по вољи власника, а да надлежни ништа тим поводом не предузимају и самим тим охрабрују такву праксу. Колегијум “Вијести” најавио је и да ће предузети све правне механизме како би заштитио Шћепановић, али и остале новинаре редакције.

”Треба ли државу подсјетити шта су посљедице низа неистражених напада на новинаре и какав то утицај има на таргетиране новинаре, слободу медија и слободу изражавања у друштву?”, пише у саопштењу.

Колегијум је подсјетио и да већ годинама траје кампања против “Вијести”, да у њој учествују Актуелно, али и други медији који, углавном у непотписаним текстовима, покушавају да дискредитују критичке медије.

Друштво професионалних новинара Црне Горе (ДПНЦГ) обратило се јуче Државном тужилаштву и Министарству културе и медија због покушаја компромитације и застрашивања колегинице Шћепановић, против које портал актуелно.ме покреће приземну, прљаву кампању, јер су његови власници незадовољни њеним извјештавањем, саопштено је из тог удружења.

Драгана Шћепановић је дописница “Вијести” из Колашина, која је више пута писала о пословању Ски-ресорта Колашин 1450 а.д. Колашин, чији је власник Зоран Бећировић.

”Подсјетили смо Тужилаштво и Министарство да је слобода медија основ демократије у држави, а да би медији и новинари радили посао без страха, морају имати слободни амбијент и бити лишени притисака, застрашивања и уцјена. То уосталом гарантују и закони ове државе, Устав, као и конвенције које Црна Гора мора да поштује као чланица Уједињених нација и Савјета Европе”, истиче се у саопштењу ДПНЦГ.

У саопштењу пише и да већ дуже вријеме у Црној Гори постоје портали чија је сврха да јавно компромитују и застрашују људе, а да Државно тужилаштво и Министарство културе и медија не предузимају ништа тим поводом.

”Сјетимо се портала удар.ме чије писање никада није истражено, односно ко стоји иза тог покушаја компромитације противника бивше власти, међу којима је било и бројних новинара. Оснивач портала актуелно.ме је предузеће Ски-ресорт Колашин 1450 а.д. Колашин. На њему се дужи период објављују текстови увредљивог садржаја, овај пут и против новинарке Драгане Шћепановић. Уз то се најављује и кампања против ње”, казали су из ДПНЦГ.

Они су поручили да је Шћепановићева дописница “Вијести” из Колашина, па тиме пише и о раду Скијалишта и другим пословима његових власника, који су јој већ приређивали непријатности.

”То им очигледно није по вољи па су одлучили да је на овај начин уплаше и компромитују како би престала да извјештава. Као што знате, држава већ плаћа политички цех због неистражених напада на новинаре, који су између осталог, и посљедица неангажованости тужилаца да процесуирају одговорне за то”, рекли су из ДПНЦГ.

Наводе да се зато надају да тужилаштво неће дозволити да вербални напади и увреде прерасту у нешто више и да ће у складу са законима испитати ове догађаје и процесуирати одговорне.

”Ако и нема елемената кривичног дјела које се гони по службеној дужности (а сигурни смо да у извјештавању овог портал сигурно има, јер колегиница није једина мета вишемјесечних хајки), очекујемо да тужилаштво поднесе прекршајне пријаве надлежном Суду. Улога медија није да се обрачунавају са неистомишљеницима, већ је то њихова злоупотреба и Закон о медијима и конвенције су јасни у том дијелу. Наше удружење није присталица пријављивања колега – уредника и медија, али овдје није ријеч о слободи изражавања, већ о њеној злоупотреби коју препознаје и Конвенција о људским правима и слободама и пракса Европског суда за људска права. Зато очекујемо да надлежно тужилаштво испрати овај случај, као и да Врховно државно тужилаштво размотри наше препоруке – које смо раније упутили у форми Анализе напада на новинаре”, рекли су из ДПНЦГ.

Поручили су да од Министарства културе и медија очекују да опомене портал на потребу и обавезу поштовања Устава, закона и конвенција и проактивно са Државним тужилаштвом не дозволи да вербални напади и увреде прерасту у нешто више.

”У овом дијелу већ се ради на измјени медијског законодавства, али то сада није довољно. С обзиром на предстојеће предсједничке изборе, очекујемо да ће бити још доста оваквих случајева па је зато потребно хитно ангажовати се у овом дијелу. Очекујемо да нас Тужилаштво и МКИ обавијесте шта су предузели овим поводом. Ми ћемо свакако колегиници Драгани помоћи да у грађанској парници пред судом оствари своја права”, закључује се у саопштењу ДПНЦГ.