Министарство културе и медија подржало 43 пројекта у области медија

Савјет АЕМ-а: “Светигора” непрофитни емитер
24/12/2022
Поводом убиства Душка Јовановића: На полиграф и Веселин Вељовић
29/12/2022
Савјет АЕМ-а: “Светигора” непрофитни емитер
24/12/2022
Поводом убиства Душка Јовановића: На полиграф и Веселин Вељовић
29/12/2022

Министарство културе и медија подржало је 43 пројекта, које ће реализовати дневни и недјељни штампани медији и интернетске публикације, као и три захтјева за финансирање различитих механизма саморегулације, у износу од 367 хиљада еура.

Ресорна министарка, Маша Влаовић, је на потписивиању уговора са добитницима средстава на Конкурсу за финансирање медијских садржаја, поручила да ће реализацијом оваквог пројекта медијски простор Црне Горе бити богатији и разуђенији.

“Износ додијељених средстава дневним и недјељним штампаним медијима износи 108,617.49 еура, за интернетске публикације опредијељено је 239,515.35 еура, а за финансирање оперативних трошкова различитих механизама саморегулације 19.340,73 еура”, навела је Влаовић.

Према њеним ријечима, Фонд за подстицање плурализма и разноврсности медија фокусиран је на теме од посебне важност, а од те тематске задатости у великој мјери зависи информативно-медијски напредак црногорског друштва.

“Посебно је битно што овај Фонд, у економски изазовном времену, обезбјеђује значајну подршку медијима и новинарима”, рекла је Влаовић.

Она је подсјетила да је важећи Закон о медијима усвојен је 2020. године, као и да се према том закону за Фонд издваја 0,09 одсто текућег буџета.

“Прва расподјела средстава извршена је крајем претходне године. Ове године повећано је интересовање за средства из Фонда, што је један од егзактних параметара који показују успјешност овог законског рјешења”, рекла је Влаовић.

Она је свим медијима који су добили средства пожељела успјешан рад и додала да је Нацртом Закона о медијима, који је био на Јавној расправи до 18. децембра, предвиђено повећање износа финансијских средстава у Фонду са 0,09 на 0,20 одсто текућег буџета Црне Горе.

Према њеним ријечима, Министарство ће, на основу овогодишњег конкурса, финансирати истраживачке текстове, теме које се тичу економског развоја, борбе против криминала, теме из области здравства, образовања, младих, мањинских угрожених група, заштите културне баштине, као што ће у значајној мјери проширити и могућности додатне валоризације нашег туризма.

“Слободно, независно новинарство стуб је сваког здравог друштва које жели да се развија по угледу на модерне европске демократије. Увјерена сам да Црна Гора има ресурсе и снаге да тај циљ достигне”, закључила је Влаовић.

Добитница средстава директорица Центра за истраживачко новинарство (ЦИН), Милка Тадић Мијовић, казала је да је задовољна, прије свега, јер дуго година нијесу имали никакву подршку државе.

“Сад видим да су готово сви медији који су конкурисали добили средства, што је уствари и подстицај медијском плурализму. Ово ће сигурно бити јако значајно за медије, поготово за медије који су мали и који су на граници да ли могу да опстану финасијски”, рекла је Тадић Мијовић.

Поручује да је важно за Црну Гору да се одржи плурализам и да се подстиче слободно и професионално новинарство.

Главни и одговорни уредник Вијести, Срђан Косовић, рекао је да, узимајући чињеницу да је новинарство на црногорском тржишту тешко одрживо, свака помоћ коју медији добију буде јако значајна.

Истиче да је демократизација медијског простора јако битна, као и да је осим крупних медија, битно да постоје мањи медији који би се бавили специјализованим стварима до којих већи медији не би могли да дођу.

https://www.gov.me/cyr/clanak/odluka-o-raspodjeli-sredstava-za-javni-konkurs-za-finansiranje-medijskih-sadrzaja-u-dnevnim-i-nedjeljnim-stampanim-medijima-i-na-internetskim-publikacijama-i-finansiranje-operativnim-troskova