Министарство културе и медија Црне Горе подржало медије са 312 хиљада евра

Ухапшен нападач на новинара “Вијести”
18/06/2022
РТЦГ: Радимо као сат!
22/06/2022
Ухапшен нападач на новинара “Вијести”
18/06/2022
РТЦГ: Радимо као сат!
22/06/2022

.Министарка културе и медија Маша Влаовић је прецизирала да је, кроз конкурс за дневне, недјељне, локалне штампане медије и интернетске публикације, подржано 12 пројеката штампаних медија и 22 пројекта интернетских публикација.

“Конкурсом за креирање информативних и едукативних садржаја у локалним јавним емитерима подржано је 14 пројеката”, казала је она.

Како преноси ПР Центар, Влаовић је то саопштила на Цетињу приликом потписивања уговора са представницима медија чији пројекти су подржани у оквиру та два конкурса.

Влаовић је казала да је, након два јавна конкурса, донијета одлука о финансирању пројеката медија за продукцију материјала од јавног интереса, са циљем подизања нивоа свијести и знања грађана о препознавању и лошим утицајима лажних вијести.

Према ријечима Влаовић, медијска индустрија суочила се са бројим кризама, које су довеле до смањења или повлачења дијела новца за маркетинг, што утиче на услове у којима раде новинарке и новинари.

“Зато је, спровођењем ових конкурса и још једним пакетом помоћи за комерцијалне медије који емитују свој сигнал преко Радио дифизног центра, споведена свеобухватна државна помоћ медијима“, истакла је Влаовћ.

Према њеним ријечима, за конкурс за дневне, недјељне, локалне штампане медије и интернетске публикације стигле су 52 пријаве и са 162 хиљаде ЕУР подржани су сви пројекти из секције штампаних медија, њих 12, као и 22 пројекта интернетских публикација.

„За конкурс за креирање информативних и едукативних садржаја у локалним јавним емитерима укупан износ опредијељених буџетских средстава износио је 150 хиљада ЕУР. Добили смо 14 пријава и одлуком комисије подржани су сви пројекти“, рекла је Влаовић.

Она је појаснила да је вредновање пројеката вршила стручна комисија од пет чланова, коју су чинили представници Министарства, Директората за медије и чланови радне групе који су учествовали у изради нацрта Медијске стратегије.

„Док стварамо услове за слободне медије, кроз унапређење и измјену сета медијских закона, позивам вас да у својим редакцијама наставите да градите медије на које ћемо бити поносни”, рекла је Влаовић.

Она је додала да ће бити поносни на медије који су ослобођени од цензуре и утицаја политичких партија, у којима се новинари подстичу да слиједе Кодекс новинара, и да се супротставе притисцима да принципе из Кодекса прекрше.

Поручила је представницима медија да је важно да брину о запосленима, новинаркама и новинарима, да теже побољшању економскиух услова у којима раде, али и да извјештавају без притиска, производећи више садржаја у јавном интересу.

„Важно је да добрим праксама едукујете и штитите своје читаоце од лажних вијести, мизогиних садржаја и оних који подстичу говор мржње, како у текстовима тако и у коментарима читалаца, да стварате добре основе за промоцију и заштиту ауторских права приликом објављивања или преузимања садржаја других аутора“, истакла је Влаовић.

Извршни директор агенције МИНА, Јаша Јовићевић, казао је да је у последње двије године, када је економска ситуација у Црној Гори компликована и изазовна за све медије, подршка пројектима медија врло значајна.

Према ријечима Јовићевића, добро је што је држава формирала и систематизовала ту помоћ, што је њена додјела транспарентна и што се доста често дешава.

“То нам даје прилику да понудимо нове пројекте и садржаје које медији не би производили у дневној траци. На овај начин стимулишемо и теме које су потцијењене и неке теме које су, са друге стране, веома занимљиве и значајне за ширу публику”, рекао је Јовићевић.

Он је изразио увјерење да ће сви медији у таквим пројектима пронаћи лакшу одрживост, али и нове теме, изазове и нову публику.

Директорка локалног јавног емитера – Радија Бар, Весна Шошкић, рекла је да је подршка Министарства културе и медија која им је додијељена у оквиру конкурса вишеструко значајна.

Како је додала, локални јавни емитери су углавном препуштени сами себи и боре се на локалном ниову за статус, за финасирање, за освајање медијских слобода за објективност.

“Врло често смо у том дијелу отуђени од надлежних институција државног нивоа. Тако да је ово једна одлична конекција ресорног Министарства са локалним јавним емитерима, јер само узајамном сарадњом и подршком, можемо доћи до објективног и слободног информисања, коме сви тежимо“, рекла је Шошкић.