Министарство културе: Конкурс за суфинансирање медија

Новинари изгласали: Јовани Филиповић Бели божур, Аљбину Куртију црни
08/12/2023
Од почетка године убијена 94 новинара у свијету
11/12/2023
Новинари изгласали: Јовани Филиповић Бели божур, Аљбину Куртију црни
08/12/2023
Од почетка године убијена 94 новинара у свијету
11/12/2023

Министарство културе и медија Црне Горе, у складу са својим циљевима подстицања медијске разноликости и подршке квалитетним медијским садржајима, објављује Јавни конкурс за финансирање медијских садржаја у дневним и недељним штампаним медијима и на интернетским публикацијама и финансирање оперативних трошкова различитих механизама саморегулације у 2023. години.

Циљ конкурса је подржати производњу медијских садржаја од значаја за остваривање јавног интереса.

„Министарство ће у 2023. години финансирати пројекте који се фокусирају на промоцију културне разноликости, очување традиције и идентитета Црне Горе, европске интеграције, актуелне друштвене, политичке и економске теме, науку, културу, умјетност, образовање, заштиту права мањинских заједница, дјецу, спорт, заштиту животне средине, здравство, пољопривреду, борбу против корупције, подршку рањивим категоријама друштва те промоцију медијске писмености и професионализма“, саопштено је из Министарства.

Укупан износ средстава подфонда за подршку продукцији медијских садржаја од јавног интереса је 416.882 еура, а за подршку саморегулацији 23.116 еура.

„Конкурс ће бити отворен 15 дана од објављивања на интернет страници Министарства културе и медија (линк) и трајаће до петка, 22. децембра 2023. године“, наводи се у саопштењу.

Дневни и недељни штампани медији те интернетске публикације могу поднијети пријаву путем електронске поште или поштом.

„Пријаве требају садржавати образац за учешће, финансијске исказе, потврду о неблокирању рачуна, и осталу документацију прописану Јавним конкурсом“, наводи се у саопштењу.

Министарство културе и медија такође подржава оперативне трошкове механизама саморегулације. Механизми саморегулације који испуњавају услове могу поднијети захтјев до истека конкурса, 22. децембра 2023. године.

„Други дио подфонд 60% од укупног износа чију расподјелу врши Савјет Агенције за електронске медије намијењен је комерцијалним непрофитним емитерима који су регистровани и раде у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

Правилник за расподјелу ових средстава доноси Агенција, а финансирају се садржаји од јавног интереса, прописани чланом 20 Закона о медијима.

„Новац из буџета је новац свих грађама Црне Горе и њиме ће се финансирати садржаји од јавног интереса“, казала је министарка.

Позивали су све релевантне медијске актере да искористе ову прилику и допринесу богатству медијске сцене Црне Горе.
„Пријаве са потребном документацијом подносе се електронским путем, путем електронске поште на е-маил адресу: милица.ноковиц@мку.гов.ме или поштом на адресу Министарства културе и медија, Ул. Светлане Јане Радевић бр.3 (81000, Подгорица)“поручено је из Министарства.

Извор: РТЦГ