Миљанић: Неки случаjеви напада на новинаре биће процесуирани у кратком року

До 30. новембра: Јавна расправа о плановима РТЦГ
31/10/2021
Мора да нам буде боље: Енглеска подржава независне медије
03/11/2021
До 30. новембра: Јавна расправа о плановима РТЦГ
31/10/2021
Мора да нам буде боље: Енглеска подржава независне медије
03/11/2021

Очекуjем актуелизациjу неких случаjева напада на новинаре и процесуирање починиоца у релативно кратком временском периоду, казао jе државни секретар у МУП-у Зоран Миљанић. Он jе за Портал РТЦГ, поводом Међународног дана борбе против некажњивости напада на новинаре, рекао jе да jе убиjеђен да ће бити правног епилога за неке од напада из претходног периода са тешким посљедицама.

– Комисиjа за праћење поступања надлежних органа у истрагама случаjева насиља над новинарима подниjела jе Влади први извjестаj о раду за период од jуна до октобра 2021.године. Комисиjа jе обрадила девет предмета напада на новинаре на штету седам новинара од коjих пет напада из 2021.године, а четири из раниjег периода- , казао jе Миљанић, коjи jе и замjеник предсjедника те комисиjе.

Како jе нагласио, карактеристика jе да су сви напади из ове године процесуирани од стране надлежних органа и добили су правни епилог.

– Нападачи у случаjу Милке Тадић и Есада Кочана осуђени су и налазе се на издржавању казне у Управи за извршење кривичних санкциjа- , указуjе наш саговорник.

Миљанић наводи да су остали случаjеви из ове године пред надлежним судовима.

– Не би се могло рећи да jе постоjала слична ефикасност надлежних органа у претходном периоду када ниjедан слуцаj напада на новинаре ниjе добио правни епилог. Убиjеђен сам да ћемо наредни 2.новембар дочекати са правним епилогом неких од напада из претходног периода, са тешким последицама. Очекуjем актуелизациjу неких случаjева напада на новинаре и процесуирање починиоца у релативно кратком временском периоду –  истакао jе Миљанић.

У Црноj Гори, у посљедњих 20 година десило се преко 70 напада на новинаре и имовину медиjа. Наjтежи случаj jе убиство уредника “Дана” Душка Jовановића 2004. године, коjе jош ниjе риjешено.

Програмски директор Грађанске алиjансе (ГА) Милан Радовић каже за Портал РТЦГ да Црна Гора већ дужи период не остваруjе напредак у области слободе медиjа, што потврђуjу и броjни извjештаjи са међународних адреса, као што су извjештаjи Европске комисиjе током низа претходних година.

– На Међународни дан борбе против некажњивости напада на новинаре указуjемо на прилично неповољну атмосферу у коjоj наши новинари раде, а коjа подразумиjева велики броj напада на новинаре, приjетњи, притиске на њихов рад од стране различитих центара моћи, али и нериjешених убистава. Уколико томе придодамо и тешку економску ситуациjу за рад медиjа, те неприхватљиво лош положаj новинара, мањак саморегулациjе, онда jе ово jасан сигнал надлежним институциjама да jе неопходан озбиљан и предан рад у циљу утврђивања свих чињеница, али и расвjетљивања случаjева напада и убистава новинара – поручио jе Радовић.

Додатно, како jе истакао, због нериjешених случаjева, данас треба да одгаварjу и они из редова полициjе и тужилаштва коjи су доприниjели томе да напади не буду до краjа истражени, а одговорни процесуирани.

– У коначном позивамо и медиjе, новинаре, те цивилни сектор да своjим радом допринесу да новинари не буду лака мета напада и да уз потпуну слободу раде у интересу грађана, а не поjединих власничких и других структура- , указао jе Радовић.

Генерална скупштина Уjедињених нациjа (УН) Резолуциjом  А/РЕС/68/163 прогласила jе 2. новембар „Међународним даном за окончање некажњивости злочина против новинара“. Резолуциjа jе позвала државе чланице да спроведу дефинитивне мjере против постоjећег амбиjента некажњивости. Датум jе изабран у знак сjећања на атентат на два француска новинара у Малиjу 2. новембра 2013.године.