Младен Милутиновић: Ако је претходна власт одговорна за убиство Јовановића, ту је и одговорност надлежних који сада воде државу

Славица Шћекић: Извјештај у коме пише да је Вук Вулевић убио Душка Јовановића нестао је из собе мог брата
27/05/2024
Скупштина ЕФЈ-а у Приштини једногласно усвојила УНС-ов текст Резолуције о убијеним и несталим новинарима на Косову
28/05/2024
Славица Шћекић: Извјештај у коме пише да је Вук Вулевић убио Душка Јовановића нестао је из собе мог брата
27/05/2024
Скупштина ЕФЈ-а у Приштини једногласно усвојила УНС-ов текст Резолуције о убијеним и несталим новинарима на Косову
28/05/2024

-Ако је претходна власт одговорна за убиство Душка Јовановића, ту је и одговорност надлежних који сада воде државу, саопштио је синоћ главни и одговорни уредник дневног листа “Дан” Младен Милутиновић.

На мјесту гдје је прије 20 година убијен оснивач и некадашњи главни и одговорни уредник “Дана” Душко Јовановић вечерас је обиљежена годишњица његовог убиства.

“Многе најаве и обећања морају бити брзо и хитно реализована, не би ли коначно почела да се отвара та мрачна књига овог нерасвијетљеног злочина. То обавезује да се брзо дјелује, да се за смирај Душкове душе више не окупљамо овдје на овом мјесту. Храбра и слободна Црна Гора отворила је славну страну своје историје у којој је Душко један од њених највећих синова. Истрајаваћемо да се овај злочин расвијетли и да се сви одговорни изведу пред лице правде”, рекао је Милутиновић на обиљежавању годишњице Јовановићевог убиства.

Он је додао да је од смјене власти прошло четири године, а није урађено ништа.

“Да се неким случајем, не дај Боже, неком од њих нешто тако догодило сигуран сам да би Душко Јовановић у року од 24 сата ставио на сто имена, а злочинце у затвор”, казао је Милутиновић.

Обиљежавању годишњице убиства Јовановића испред редакције “Дана” у Подгорици присуствовао је предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић.

На догађају је био и потпредсједник Владе за политички систем, правосуђе и антикорупцију Момо Копривица.

Присутни су били и генерални директор Радио телевизије Црне Горе (РТЦГ) Борис Раонић, директор Радио телевизије (РТВ) Никшић Никола Марковић, извршни директор Градске ТВ Владимир Оташевић, вршилац дужности (в.д.) помоћника главног и одговорног уредника “Дана” Мили Прелевић.

Јовановић је убијен 27. маја 2004. године, након што је изашао из редакције, а истражитељи до данас нијесу открили ко је испалио смртоносне хице.

Двије деценије тужилаштво и полиција неспособни су или неће да открију ко је наредио убицама да повуку ороз и испале хице у Јовановића, као и ко је из аутомата пуцао у главног и одговорног уредника “Дана”.

Од убиства Јовановића у Црној Гори промијенило се неколико врховних државних тужилаца, осам влада и министара полиције, али упркос томе још се не зна ко је наредио, организовао и извршио тај злочин.

Двије деценије срамоте: Истрага о убиству Јовановића двадесет година тапка у мјесту
За учешће у убиству, за сада, осуђен је једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу 2017. потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора.