Москва: Спутњикова школа за младе новинаре

Омбудсман: На писање “Вијести” осам приговора, “Дану” упућена два
03/11/2023
Осам деценија “Танјуга”: Свједок историје
05/11/2023
Омбудсман: На писање “Вијести” осам приговора, “Дану” упућена два
03/11/2023
Осам деценија “Танјуга”: Свједок историје
05/11/2023

Млади новинари и уредници из више од 20 земаља (Бангладеш, Бразил, Македонија, Србија, Иран, Кина, Вијетнам, Индонезија…), на позив Россотрудничества имали су и ове године прилику да бораве у Москви и прођу Спутњикову „Школу за младе новинаре“, али и да сазнају како раде руски новинари и фото-репортери, открију неке нове тајне заната и склопе нова познанства и контакте.

Међу њима је била и представница портала ИН4С, али и других медија из Србије.

Програм “СпутникПро WОРЛД“ је окупио успешне младе новинаре, уреднике, продуценте, руководиоце информативних агенција и друге стручњаке у области медија који су били жељни нових знања и вештина, те упознавања са актуелном медијском агендом у Русији.

Семинар је започет обиласком здања информативне агенције РИА Новости, која је изнедрила генерације новинара и уредника издања. Млади новинари су имали прилике да ,,изнутра“ виде како раде њихове руске колеге у агенцијама РТ, Россия сегодня и Спутник.

У разговору са руководиоцем дирекције за међународну сарадњу МИА «Россия сегодня» Василијем Пушковим и другим водећим стручњацима Медијске групе млади су добили одговоре на питања која ће им помоћи да унапреде квалитет свог материјала, боље таргетирају праву циљану групу, задрже њену пажњу и боље пласирају свој производ.

Предавања и радионице пружиле су полазницима школе доста информација о улози савремених технологија у креирању лажних вести и манипулисању мишљењем, те значају провере извора информације и рада са чињеницама.

Посебни део програма био је резервисан за посету прес центру Министарству иностраних послова Руске Федерације и разговору са Маријом Захаровом, директорком Одељења за информисање и штампу Министарства иностраних послова Русије.

У завршници је организовано једнодневно упознавање са знаменитостима руске престонице и обилазак интерактивне поставке „Подвиг народа“ у Музеју Победе која приказује живот руског народа током борбе за ослобођење у Другом светском рату.

Ове године су Руски дом на овом образовном догађају представили Анђелка Оровић, Виктор Талески (македонски представник), Никола Радановић и Сташа Копривица.

Школа је одржана у Москви од 23. до 27. октобра у организацији једне од најутицајнијих међународних медијских група МИА “Россия сегодня“.

Учешће младих у школи новинарства “СпутникПро WОРЛД“ омогућено је захваљујући програму за младе „Нова генерација“ Федералне агенције Россотрудничество.

извор: ин4с