МФРР: Новинарке чешће жртве онлајн и вербалних напада него њихове колеге

У извјештају СЕ упозорено на некажњивост злочина: Убиство Душка Јовановића двије деценије без казне
06/03/2024
Преминуо радник ТВЦГ Милан Попадић
10/03/2024
У извјештају СЕ упозорено на некажњивост злочина: Убиство Душка Јовановића двије деценије без казне
06/03/2024
Преминуо радник ТВЦГ Милан Попадић
10/03/2024

Новинарке су се у 2023. години знатно чешће од својих колега суочавале са директним вербалним нападима и онлајн претњама, које су стизале са непознатих адреса, пише у анализи случајева угрожавања новинарки, коју су урадиле невладине организације које чине групу Брз одговор за слободу медија (Медиа Фреедом Рапид Респонсе).

У случајеве онлајн застрашивања које је евидентирао МФРР уврштене су бројне претње смрћу и силовањем које су новинарке добијале преко друштвених мрежа.

Не само са претњама на интернету, већ и са директним вербалним нападима, новинарке су се суочавале чешће од својих колега, пише у анализи. Најчешће су, како наводе из МФРР, биле изложене дискредитацији и клеветама, које су имале за циљ утишавање њиховог гласа и подривање медијских слобода.

Из ове организације подсећају да је лане Европски институт за слободу штампе (ЕЦПМФ) забележио 281 напад на новинарке у земљама чланицама и кандидатима за чланство у Европској унији.

Како пише у анализи МФРР, напади на јавним местима чине 18,9 одсто забележених случајева угрожавања новинарки у прошлој години.

МФРР је подсетио и на случај узнемиравања из Србије – отимање телефона Бојани Лазовић у кафићу 2020. године.

Физички напади, иако ређи него код новинара, и даље чине 23,5 одсто случајева угрожавања новинарки, при чему је укупно 17 новинарки повређено. Правни инциденти, укључујући хапшења, притварања, затварања, кривичне пријаве, грађанске тужбе или клевета, такође изазивају значајну забринутост, чинећи 25,6 одсто свих инцидената против жена.

„На Међународни дан жена, МФРР наглашава потребу за родном равноправношћу и истиче да је неопходно да се превазиђу проблеми и напади са којима се новинарке свакодневно суочавају“, наводи се у анализи ове организације, коју је пренела Европска федерација новинара (ЕФЈ).

Групу Брз одговор за слободу медија чине Европска федерација новинара (ЕФЈ), ОБЦ Трансеуропа (ОБЦТ), Европски центар за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), АРТИЦЛЕ 19 Европа и Репортери без граница (РСФ).

извор: унс