Награда Пера Тодоровић за фељтон уручена новинару “Политике” Драгољубу Стевановићу

РТЦГ: За директора пријавило се четири кандидата
20/07/2021
Новинари са политичарима: Потребни медијски закони, али неписана правила моћи брана слободи новинара!
22/07/2021
РТЦГ: За директора пријавило се четири кандидата
20/07/2021
Новинари са политичарима: Потребни медијски закони, али неписана правила моћи брана слободи новинара!
22/07/2021

Награда “Пера Тодоровић” коју додељује Удружење новинара Србије за фељтон уручена је данас новинару “Политике” Драгољубу Стевановићу.

Награду је у Новинарској кући у Водицама крај Смедеревске Паланке, родном месту Пере Тодоровића, уручила чланица жирија и Управе УНС-а Оливера Ковачевић.

“Имали смо неколико одличних фељтона у конкуренцији. Ваш фељтон „Иван Вдовић ВД и 40 година од новог таласа“ нијансама се издвојио и жири је одлучио да га награди”, рекла је Ковачевић обраћајући се добитнику, присутним новинарима и члановима завичајног друштва “Видовача”.

Ковачевићева се осврнула на квалитет фељтона, на рокенрол, прошла времена у ком је живео и стварао Иван Вдовић ВД бубњар бендова Шарло акробата и Катарина ИИ.

“Новинари су сјајни писци. Најтеже је написати једноставну реченицу и текст који је лако разумљив. Ниво писмености, занимљивости, начин на који сте обрадили тему је награђен”, рекла је Ковачевић.

Добитник Драгољуб Стевановић захвалио се УНС-у на признању и на томе што је препознао фељтон као новинарски жанр вредан посебне награде.

“На тај начин УНС подстиче начин писања који је публицистички. Фељтон мири популаран и забаван начин писања који кроз причу успева да расветли неку друштвену тему. Док сам писао овај фељтон водио сам се оним што је Вдовић говорио док је стварао музику са Којом и Миланом Младеновићем: `Све што смо радили да би се правили паметни није успело. Све што смо радили из срца, све нам је успело`”, испричао је Стевановић.

Фото: Драгана Бјелица Фото: Драгана Бјелица
Генерални секретар Нино Брајовић, који је уз потпредседницу УНС-а Оливеру Милошевић и председника Клуба ветерана Петра Трајковића био на уручењу, рекао је да се УНС поноси новинарском кућом коју је подигао у родном месту Пере Тодоровића.

“Тодоровић је велики српски и београдски новинар који је фељтон као новинарски жанр увео у српско новинарство. Велике заслуге поред нас ентузијаста из УНС-а за изградњу куће и установљавање ове награде има завичајно друштво Видовача и Мића Загорчић који није са нама већ неколико месеци”, рекао је Брајовић.

Присутни су на почетку церемоније минутом ћутања одали пошту преминулом Загорчићу, великом домаћину и истрајном сараднику на изградњи новинарске куће и установљавању награде “Пера Тодоровић”.

Извор: Унс