Награде УНС-а за животно дело Анђелки Мали и Ђорђу Јевтићу, за репортажу Горану Сивачком

Тамара Срзентић: Уз нове законе медији слободнији
17/12/2021
Стечај: У Мијачевим “Дневним новинама” 30 људи остаје без посла
18/12/2021
Тамара Срзентић: Уз нове законе медији слободнији
17/12/2021
Стечај: У Мијачевим “Дневним новинама” 30 људи остаје без посла
18/12/2021

Већином гласова жирија награде за животно дело додељене су Анђелки Мали и Ђорђу Јевтићу.

Анђелка Мали, уредници емисије „Културна димензија“ која се 44 године емитује на РТВ Стара Пазова, по оцени жирија, доказује да нема великих и малих медија, већ да новинарска посвећеност, марљивост и честитост и локалну телевизију може да стави раме уз раме са великим кућама.

Ђорђу Јевтићу дугогодишњем новинару и уреднику Танјуга за Косово и Метохију и аутору бројних књига из области културе и медија награда за животно дело додељена је за пола века рада за бројне српске и југословенске медије, у којима не само да је био цењен новинар и аналитичар, већ је захваљујући њему и национална новинска агенција Танјуг у којој је провео радни век, била често похваљивана.

Награду за најбољи годишњи уређивачки концепт Димитрије Давидовић добила је редакција портала 021 из Новог Сада и одговорни уредник Зоран Стрика.

У образложењу предлога за награду, поред осталог, наводи се да је анализа извештавања медија у Војводини током пандемије корона вируса показала да је највише вести објављено управо на порталу 021.рс, а рад редакције сумиран у неколико речи: „изузетан, одговоран, професионалан и поштен“.

Златна повеља коју Удружење новинара Србије додељује за рад и допринос новинарству и развоју новинарске организације припала је Нинославу Миљковићу главном и одговорном уреднику Радио Алексинца и месечника Новости југа.

Нинослав Миљковић деценијама доказује да му новинарство није само професија него и животна мисија. Спада у малобројне новинаре којима је једнако важно унапређивање медија који води, као и јачање еснафске организације којој припада, истакнуто је у предлогу за награду.

Специјална награда Жика М. Јовановић за теоријске радове о новинарству и публицистичко дело дедељена је доценту на Факултету политичких наука у Београду др Марку Недељковићу за докторску дисертацију “Трансформација штампаних медија у Србији у дигиталном добу”.

Његова заслуга је што је спровео прво истраживање о трансформацији штампаних медија у дигиталном добу и то на узорку који обухвата пет дневних новина у земљи: Политика, Вечерње новости, Блиц, Данас и Курир.

Чланови жирија који су одлучивали о овим наградама су Вера Корпонаић (председница), Живојин Ракочевић, Драган Стојановић, Зоран Максимовић и Драгутин Бацко Грегорић.

Награда „Лаза Костић“ за вест и извештај припала је Ксенији Павков за прилог „Вијетнамски радници из Линглонга“ Н1 телевизије. По оцени жирија, ауторка је увела прву телевизијску екипу у стамбени део градилишта фабрике Линглонг у којем су радници из Вијетнама. У прилогу су грађани видели услове у којима су живели у Србији. После емитовања, ова тема је постала вест у целој земљи и допринела да се радницима понуди алтернативни смештај, а покренуто је питање статуса страних радника у Србији.

Награда „Лаза Костић“ у категорији репортажа додељена је Горану Сивачком за репортажу „У олупини Бигза“ објављеној на порталу 24седам. Утисак жирија је да се, упркос великог броја пристиглих предлога, издвојила само прича Горана Сивачког, који је комбинацијом слике и речи забележио последње тренутке београдске алтернативне културне сцене смештене 20 година у просторијама БИГЗ-а.

За награду „Лаза Костић“ у категорији карикатура и новинска сатира пристигао је само један предлог – портала Косово онлине, аутора Владислава Филиповића. Жири је одлучио већином гласова да награду додели, као охрабрење и подстицај карикатури као изразу, али и самом аутору, с обзиром на специфичне медијске прилике на Косову и Метохији.

Жири је са жаљањем констатовао да нису пристигли предлози који испуњавају услове конкурса за награду „Богдан Тирнанић“.

Чланови жирија за награде „Лаза Костић“ и „Богдан Тирнанић“ су Оливера Милошевић (председник), Јованка Станојевић, Бранко Жујовић, Стеван Костић и Марко Ђурица.

Жири је указао на недовољан број пристиглих предлога као и да у довољној мери не одсликавају квалитет оног што је у претходној години објављено. Он је апелује на колеге да пријављују своје радове у свим категоријама, како би се сачувао интегритет награда, као и успомене на личности по којима носе име.

Награде ће бити уручене на Дан УНС-а у уторак, 21. децембра у 12 сати у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6/ИИИ). Том приликом биће уручена и УНС-ова награда за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез “Александар Тијанић“ новинарки Сандри Петрушић.

Извор: УНС