Награде УНС-а на КиМ уручене Сањи Ђокић, Ивану Миљковићу и Жарку Јоксимовићу

Градска ТВ: Владимир Оташевић в.д. директор
13/12/2023
НОВИНАРИ И „НОВИНАРИ“: Од буђења (лиценци) до буђања!
18/12/2023
Градска ТВ: Владимир Оташевић в.д. директор
13/12/2023
НОВИНАРИ И „НОВИНАРИ“: Од буђења (лиценци) до буђања!
18/12/2023

У Дому културе у Грачаници уручене су годишње награде Удружења новинара Србије на Косову новинарки и уредници портала медијацентар.инфо Сањи Ђокић, главном и одговорном уреднику портала Ризница Ивану Миљковићу и документаристи Жарку Јоксимовићу.

За категорију телевизијско новинарство конкурисало је осморо кандидата, од којих је једногласном одлуком изабран Жарко Јоксимовић. Награђени аутор је истакао да се радује што је са колегом Александром Миладиновићем сниматељем и монтажером, успео да емисијом дочара емоцију која из Елме Селими извире када је у питању Гора и њени Горанци.

„Кад у позном периоду рада сводите рачуне наравно да међу више десетина признања постоје она коју су мање или више драга. Свакако су најдража она која добијате у свом дворишту у средини где сте рођени, где живите. Управо се због тога данас радујем“, истакао је Јоксимовић.

“Дијалекат, наш идентитет”

Трочлани жири одлучио је да награду у категорији радијског новинарства додели уреднику портала Ризница Ивану Миљковићу, за радијску емисију “Кад реч искочи од срце”. Миљковић је навео да је радио једини медиј са којим можете да се дружите затворених очију и потпуно утонете у свет емоција.

„Када сам почео да радим ову причу нисам очекивао докле ће да ме доведе још мање да ће бити награђена. Цитираћу свог саговорника из емисије који је рекао ‘Косовац мало збори, што би он зборио кад други то умеју много боље од њега, ал кад каже то долази од срце’. Сазнао сам колико је богатство нашег дијалектра, који је нажалост угрожен. Дијалекат је наш идентитет, дијалекат смо ми”, навео је Миљковић.

Годишњу награду у области штампаних и онлајн медија жири је доделио да Сањи Ђокић из Медија центра Чаглавица, за текстове о нелегалној градњи у општини Грачаница.

Ђокићева је истакла да је награда припада целој редакцији те да су сви заслужни за њу.

“Мислим да се сем нас и Ким радија ниједан други медији није дубље бавио овом темом а веома је важна из много разлога. Видећемо крајњи епилог свега тога, пратићемо и наравно са великим задовољством извештавати о свему томе”, додала је Ђокићева.

Новинарство: Кључ демократије

Додели награда је присуствовао и амбасадор ОЕБС-а Мајкл Девенпорт. Истакао је да су новинари понекад изложени политичким притисцима али и да им је угрожена безбедност.

“У свим околностима у којима живимо заједно, квалитетно новинарство има кључну улогу у свим демократским друштвима. Ваша посвећеност томе је од кључне важности за све грађане и нас”, навео је Девенпорт.

Председница Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Ивана Вановац честитала је добитницима и свима који су учествовали и истакла да су добитници награда били креативни.

“Када након скоро 365 дана неуморног рада новинари одлучују да се баве собом желим да кажем свака вам част и браво за све”, додала је Вановац.

Додели награда присуствовао је секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић који је рекао да је Европска федерација новинара на предлог УНС-а усвојила две резолуције: Резолуцију о убијеним и отетим новинарима на Косову и Резолуцију о формирању међунардоне експертске комисије за истраживање убистава и отмица новинара на Косову.

„Очекујемо да садашњи шеф Мисије ОЕВС-а Мајкл Девенпорт као и претходни Јан Брату буде истрајан и да захтева формирање Међународне комисије експерата која би подстакла истраживање ових тешких злочина како бисмо пронашли извршиоце и налогодавце убистава и отмица 17 српских, албанских и немачких новинара, истакао је Брајовић.