Награђени новинари УНЦГ- Награда за животно дјело: Раде Вукићевић

Награђени новинари УНЦГ- Награда за животно дјело: Ранко Павићевић
25/01/2021
УНЦГ или новинари о новинарима-Дан новинара: Повратак отписаних!
26/01/2021
Награђени новинари УНЦГ- Награда за животно дјело: Ранко Павићевић
25/01/2021
УНЦГ или новинари о новинарима-Дан новинара: Повратак отписаних!
26/01/2021

Тридесет и више година беспрекорног рада стоји иза Рада Вукићевића, дописника „Политике експрес“ и „Политике“  из Никшића,  у једном тренутку и са херцеговачко-дубровачког ратишта. Награде и признања добијао је од матичних кућа и новинарских удружења.

Током каријере  Вукићевић се носио са бројним изазовима и проблемима, али их је достојанствено носио.  Једини је новинар о чијем се „повјерењу“ гласало на сједници општинског парламента у Никшићу 1990.године! Локални моћници тражили су од руководства „Политике експрес“ да Вукићевићу ускрате посао новинара-дописника из тог града јер није писао по њиховим налозима, али тај њихов захтјев глатко је одбила редакција, као и делегати никшићке Скупштине.

Вукићевић је разоткрио прве шверцерске тоне цигарета из Луке Зеленика из које се касније родила „дуванска афера“ од које се тресао државни врх Црне Горе, писао о криминалу у Никшићу, сукобима кланова подземља, социјалним и економским недаћама суграђана. Због критичких текстова након цијепања јединственог ДПС-а физчки је нападнут у свом Никшићу. Батине га нијесу уплашиле, наставио је да предано ради за своју матичну кућу. Током ратних година извјештавао је са дуборовачко-херцеговачког ратишта, пунио новинске стубце о тешким догађајима који су претходили распаду Југославије, прогону српског народа вјековних огњишта. Остао је упамћен његов хумани гест када је свога колегу муслиманске вјероисповијести из Мостара успио да спаси са породицом и избави из ратног пакла, ризикујући и свој живот.

            Ово је само дио богате каријере Рада Вукићевића. Сматрамо да је довољно да буде кандидован за награду Удружења новинара Црне Горе –„Животно дјело“.