Настављају се расколи у УНС-у: Oставке у најстаријем новинарском удружењу

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ: Новинарски уљези из РТЦГ-а и “Вијести” разарају медије!
05/06/2021
Министарство правде САД неће више тражити од новинара информације о изворима
06/06/2021
Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ: Новинарски уљези из РТЦГ-а и “Вијести” разарају медије!
05/06/2021
Министарство правде САД неће више тражити од новинара информације о изворима
06/06/2021

Тек два дана након што је изборна Скупштина изабрала Живојина Ракочевића за новог председника Удружења новинара Србије (УНС), на једној од, чини се најбурнијих седница и уопште изборних процеса за управу неког новинарског удружења икада, почеле су и да се нижу прве оставке на поједине позиције у управним органима, док је чланство кренуло да се осипа.

Док новоизабрани председник и део чланова који га подржавају тврде да је чланство пролазно, те да је сасвим нормално да се појединци који се не слажу са његовим избором одлуче да изађу из управе или самог удружења, присталице његовог противкандидата и досадашњег председника Владимира Радомировића, сматрају да се овим, кажу нелегитимним избором, у редове Удружења уносе даљи расколи и сукоби, који ће се само продубљивати.

– Једни људи одлазе, други најављују долазак. То је дух демократије, ако раде без притиска и по слободном избору. Све је потпуно легално, коментарише новоизабрани председник УНС-а Живојин Ракочевић одлуке појединих чланова да напусте места у управи, истовремено илуструјући своју тврдњу телефонском поруком колегинице која му, уз честитке на новој позицији, најављује и да ће сада „коначно обновити чланарину у удружењу“, што до сада није желела, незадовољна односима у њему.

Како су јуче пренели београдски медији, новинарка Ержика Пап Рељин је дала оставку на председничку функцију војвођанског огранка удружења, али је затражила и иступање из чланства УНС-а. Новинарка Весна Костић, која је на суботњој скупштини изабрана за члана Суда части тог удружења, такође је поднела оставку. Још једна оставка на место у Управи УНС-а дошла је од новинара РТС-а из Пожаревца Новице Савића, док је новинар Зоран Шапоњић напустио удружење.

Коментаришући ове „одласке“ из УНС-а, Ракочевић је изјавио да је поменута колегиница Весна Костић у удружење ушла у „последњем таласу масовног учлањивања“, за које је недељама пред избор оптуживао старо руководство, тврдећи да је тиме покушано да се вештачки обезбеди подршка Радомировићу. Војвођански огранак, пак Ракочевић је оптужио за „нерад“, тврдећи да новосадско друштво није имало ни један састанак четири године, те да је то разлог одласка са функције председнице Удружења новинара Војводине.

– Многи људи нису схватили о чему се ради и не бих, сада поименце разматрао њихове случајеве појединачно. Што се легитимности Управе тиче, протекла Скупштина у Ивањици на којој је изабран бивши председник имала је 130 новинара, а за њега је гласало 122. Садашња Скупштина изабрала је Управу са 142 новинара, напомиње Ракочевић.

Петар Јеремић, некадашњи председник Извршног одбора УНС-а и члан кандидационе комисије која је одлучивала о кандидатурама за последње изборе, каже да незадовољство у том удружењу одавно постоји, најпре лошом организацијом менаџмента и управљања, због чега је и сам напустио удружење пре три године.

– Сада сам видео да је могуће да се у УНС унесе трансформација која му је неопходна, међутим, очигледно је да чланство и једна струја то нису препознали. Не кажем да сви морамо да се слажемо у мишљењу, али ја сматрам да се УНС неће трансформисати у оно како би једна новинарска организација требало да функционише, каже Јеремић. То што је оценио да је трансформација могућа под истим руководством, те је потписао подршку Радомировићу са још око 70 колега, Јеремић објашњава тиме да проблем не лежи у уском руководству већ у другим организационим и структуралним деловима.

– Сматрам да је победом Радомировићеве струје било могуће отпочети неки демократски разговор, а касније би била могућа и његова смена уколико не буде радио како треба. Сада не видим услове за то, у УНС-у остаје све исто, иако на први поглед долазе неке промене. Волео бих да грешим у процени, додаје Јеремић.

Како каже, не зна хоће ли се расколу удружењу наставити, али да је сада дата велика дилема сваком члану, хоће ли отићи или остати и покушати да указује на проблеме и утиче на промене.

– Ракочевић је најавио да ће бити дијалога, али ја познајући организациону структуру, сумњам да ће ту нешто моћи да се промени. Зато је лична одлука сваког члана, да ли да оде или покуша да се бори кроз институцију такву каква је, наводи Јеремић.

Он додаје да није био на изборној скупштини, али да на основу онога што је видео, „очигледно је да цела процедура није била у складу са духом избора у УНС-у“ и да су се ту дешавале неке ствари које „здрав разум тешко може да прихвати“.

Јеремић: Неке ствари се не уклапају

– Када видите те бројке и гласање, неке ствари се не уклапају. Друго, како је могуће да Радомировићева струја добије већину у Суду части и другим органима а не и у Надзорном одбору? То се тешко да објаснити, закључује Јеремић и додаје да је још један од битних разлога због којих је раније напустио УНС било и то што се није сагласио са политиком која је у удружењу преовладала, а то је приближавање актуелној власти.

Извор: УНС