Наташа Миљановић Зубац: Решење убиства Душка Јовановића изазваће политички земљотрес не само у Црној Гори

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици
11/07/2024
РТЦГ расписала конкурс за избор генералног директора.
17/07/2024
РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици
11/07/2024
РТЦГ расписала конкурс за избор генералног директора.
17/07/2024

Двадесет година је премного да се не ријеши убиство Душка Јовановића за које сви знамо шта се догодило. Оног дивног августа 2020. била сам увјерена да када је искра одавде обасјала читав регион да ће се ово убиство ријешити у блиском периоду. Никада није касно али последње је вријеме да се ствар доведе до краја, поручила је новинар истраживач Наташа Миљановић Зубац гостујући у емисији серијала Контроверза на Адриа ТВ.

Она је подсјетила на изјаву бившег премиејра Дритана Абазовића о препрекама да се случај ријеши у институцијама и казала да и сама располаже са таквим информацијама.

„И ја имам информације да су постојале одређене препреке из институција од одређених људи да се случај убиства Душка Јовановића ријеши, али не бих сада износила то што знам. Рекла бих, међутим, тим особама да би било боље да не раде то што раде јер сам сигурна да ће њихова имена ако наставе то да раде добити публицитет. Никаква застрашивања у овом моменту неће уродити плодом тим људима“, прокоментарисала је Миљановић Зубац и додала:

„То не помињем случајно, након што см дала изјаву у црногорском тужилаштву и након што је објављен текст у дневнику Вијести о томе, и ја сам добила пријетњу од оних старих структура са старим мафијашким порукама. То ме неће застрашити“.

Миљановић је казала да није у могућности да говори о детаљима свог исказа у тужилаштву из више разлога.

„Један разлог је тај што сам видјела велику жељу код тужитељке Данке Ивановић Ђерић да случај убиства Душка Јовановића помјери са мртве тачке и доведе га до краја. Тужитељки Ђерић је потребна једна истинска подршка не декларативна коју смо досада видјели. Сматрам да сви који треба да се укључе то треба да ураде овог тренутка, знам да их има, посебно ВДТ Милорад Марковић од којег се очекује да пружи личну и професионалну подршку да се овај случај ријеши и да с брука и срамота са Црне Горе скине“, поручила је Миљановић Зубац.

Она је упутила позив и црногорским политичарима да се ману обиљежавања годишњица већ да заједно са онима који су сада дио ове приче ураде оно што требају.

„Јер, у овом случају нема тајни, само је питање да ли имамо довољно жеље и снаге да сви урадимо што треба да се случај доведе до краја“, казала је Миљановић Зубац.

Она је додала и то да ће решење убиства Душка Јовановића бити велики политички земљотрес не само у Црној Гори већ и у сусједној БиХ.

Говорећи о појединцима који се данас представљају као велики саборци Душка Јовановића а суштински су у тренутку злочина били на супротној страни, Миљановић Зубац је прокоментарисала да је фрапантно што новинарски еснаф није био груписан након убиства.

„Мислим да није урађено ни са новинарске стране оно што је требало да се врши константан притисак. Да ли би он уродио плодом у систему какав је био, да не елаборирамо оно што сви знамо, не знам, претпостављам да не би али би шира јавност имала другачију слику. Знамо шта је наш Душко урадо, знамо због чега је изгубио живот. Много је оних који се ките његовим заслугама а играју за другу страну. Вјерујем да ће доћи вријеме да људи које сада не именујемо да ће показати своје право лице и одговарати за своја недјела“, казала је Миљановић Зубац.

Говорећи о самом атентату на Јовановића она је оцијенила да је „потпуно јасно да је све било испланирано и на који начин и до којих ситница“.

„Али без обзира како су планирали, ово што ми сада коментаришемо, што ваши гости коментаришу, говори у прилог тези да нема савршенства у планирању злочина. Увијек постоји то нешто што се погрешно уради јер онај горе то уреди да увијек дође до грешака које ће нас све довести до тога гдје нас је већ довео, осим судског епилога“, казала је Миљановић Зубац.

На питање да ли сматра да иза злочина стоји дуванска мафија или је ријеч о акту државног тероризма, она је одговорила: „Зар то некако није све исто, и државни тероризам, и дуванска мафија, зар све није државни пројекат?“.