Највише приговора на необјективност РТЦГ

Новинарска школа УНС-а: Упис до краја октобра, позив и за младе ван Србије
07/10/2023
РТЦГ: У тужилаштву саслушања чланова Савјета
11/10/2023
Новинарска школа УНС-а: Упис до краја октобра, позив и за младе ван Србије
07/10/2023
РТЦГ: У тужилаштву саслушања чланова Савјета
11/10/2023

Тачност, објективност, кредибилитет, као и уравнотеженост извјештавања најчешће су кршени професионални стандарди у Радио телевизији Црне Горе (РТЦГ), на које су у периоду од јуна до септембра ове године указивали појединци и цивилни сектор.

То се наводи у извјештају омбудсманке РТЦГ Данијеле Поповић.

Према извјештају, два приговора односила су се на извјештавање РТЦГ у вези са пресудом о незаконитом именовању Бориса Раонића за генералног директора. Оба приговора, које су доставили Медиа центар и Акција за људска права (ХРА), усвојена су.

Медиа центар упутио је приговор на Дневник 2, који је емитован 30. маја ове године, због необјављивања информације о правоснажној пресуди Вишег суда поводом незаконитог именовања генералног директора РТЦГ.

“Увом случају није испоштован члан 4 – кредибилитет, Правилника о програмским принципима и професионалним стандардима РТЦГ, јер су новинари и уредници одговорни не само за оно што објаве, већ и за оно што прећуте, а од интереса је за јавност”, наводи се у извјештају.

Омбудсманка констатује да разумије да уредништво није могло објавити прецизне информације о пресуди Вишег суда, која је у Правну службу достављена тек сјутрадан, али да су сви електронски медији тог дана објавили информацију.

“Јавни сервис је под константном лупом јавности, уредништво је било у обавези да на почетку Дневника 2 информише гледаоце да пресуда, која је током дана била вијест на осталим медијима, још није званично упућена РТЦГ, и на тај начин отклони сумњу у сопствени кредибилитет”, пише у извјештају.

Други приговор упутила је ХРА због необјављивања информације о протесту 18 невладиних организација због реизбора Раонића, у Дневнику 2 емитованом 6. јуна.

Став уредништва је био да се вијест не емитује јер је “у том моменту било много више значајнијих информација од ове”. Да је та процјена исправна, како су навели, показује податак да је у Црној Гори регистровано 5.163 НВО, али и “да би се направио преседан ако би усвојили препоруку да се мора објавити свако саопштење које групе НВО пишу”.

“Сагласна сам да је ствар уредничке слободе и процјене да одреди што ће се и на који начин емитовати у информативним емисијама, што је свакако у складу са Правилником о програмским принципима и професионалним стандардима РТЦГ. Ипак, саопштења која се тичу рада РТЦГ, а које потписује одређени број невладиних организација треба пажљиво разматрати, при чему број потписника саопштења не би требало да буде важнији од садржаја текста”, пише у извјештају омбудсманке Поповић.

Омбудсманка је дјелимично прихватила и приговор предсједника Комисије за праћење истрага о нападима на новинара Михаила Јововића који је одговарао на питања у вези са “све чешћим” преузимањем улоге судија и тужилаца од стране медија и да ли има такве примјере.

“Међутим, у емитованом прилогу се не помиње Комисија, већ сам представљен само као програмски директор “Вијести” што јесам, али ме у том својству новинарка није ништа питала”, навео је Јововић у приговору.

Омбудсманка је констатовала да су прекршени чланови Правилника о програмским принципима и професионалним стандардима у електронским медијима који се односе на тачност, објективност, кредибилитет, уравнотеженост извјештавања, као и чланови Етичког кодекса новинара који се односе на тачност информације и поступање са изворима.

У извјештају се наводи да је на адресу омбудсмана приговор упутио и Владислав Дајковић због објаве Небојше Шофранца на Фејсбуку.

“Након што је господину Дајковићу саопштено да су надлежности омбудсмана дефинисане правилником, па самим тим, заштитник права гледалаца не може реаговати на ставове изнесене путем друштвених мрежа, посебно са приватних профила, а по овом питању се већ огласио менаџмент РТЦГ-а, господин Дајковић је наставио комуникацију на нимало пријатан начин, о чему сам обавијестила предсједника Савјета”, навела је Поповићеа.

Она је, међутим, истакла да, иако је новинар Шофранац изнио лични став на свом профилу, што му дозвољава Устав Црне Горе, новинари и остали запослени у РТЦГ-у не би требало да објавама на друштвеним мрежама нарушавају сопствени, нити углед Јавног сервиса.

Омбудсманка РТЦГ је у извјештају достављеном Савјету Јавног сервиса напоменула и да већ дуже нема повратне информације од уредништва портала. Навела је да су гледаоци, слушаоци и корисници упутили у другом кварталу пет приговора на адресу омбудсмана, од којих је за четири формиран записник, а за један објављено реаговање потписника приговора у првој наредној информативној емисији.

Савјет РТЦГ, који је разматрао извјештај омбудсманке на посљедњој редовној сједници, поднио је иницијативу према менаџменту да се формира комисија која ће се бавити израдом етичког кодекса те медијске куће, како би та установа могла да спроводи поступке ако се посумња на нарушавање угледа Јавног сервиса.

Омбудсманка Поповић поручује и да би новинари и уредници требало да разумију да је омбудсман њихов сарадник у циљу примјењивања регулаторних норми које су у обавези да поштују, а самим тим да чувају углед РТЦГ, будући да се приговори најчешће упућују због кршења професионалних стандарда – кредибилитета и објективности.

извор: вијести