На Здравков образ: Затвара се Српски национални савјет

Живојин Ракочевић поводом забране руских медија: Због другачијег мишљења медији се не гасе
05/03/2022
Руси блокирали ББЦ, Глас Америке и Радио слободна Европа
07/03/2022
Живојин Ракочевић поводом забране руских медија: Због другачијег мишљења медији се не гасе
05/03/2022
Руси блокирали ББЦ, Глас Америке и Радио слободна Европа
07/03/2022

У Црној Гори, држави чија је Влада састављена од српских гласача и са највише Срба се затвара Српски национални савјет управо због немарности премијера Здравка Кривокапића.

У више наврата је Српски национални савјет (СНС) од премијера Здравка Кривокапића потраживао средства како би опстао али одговор је сваки пут изостајао.

Српски национални савјет (СНС), према ријечима предсједника Момчила Вуксановића, се више пута обратио премијеру Здравку Кривокапићу, тражећи да се, уколико је могуће, медијским организацијама које функционишу у оквиру СНС-а, а које су „у безизлазној ситуацији“, обезбиједи државна помоћ, како би сачекали нове конкурсе.

Они су истакли да ће у супротном бити принуђени да, иако је Црна Гора држава са највише Срба у њој, а Влада Здравка Кривокапића управо настала на крилима тих гласова, обуставе рад свог Савјета.

Како из Српског националног савјета наводе, овај вид дискриминације је и имао зациљ њихово гашење у Црној Гори.

„Српски национални савјет је, у оквиру својих активности, у претходиним годинама формирао српске медије: портал ‘Српске новине’, часопис ‘Српске новине’, Српски радио, Српску телевизију и Српску књижевну задругу што су били и остали најзначајнији пројекти српског народа на очувању посебности и идентитета у Црној Гори. Наведени пројекти били и су најуспјешнији пројекти националних заједница финансираних од стране државних фондација по Уставом загарантованом праву сходно поглављу ‘Заштита идентитета, члан. 79′“, саопштио је предсједник Савјета Момчило Вуксановић.

Рекао је да наведене медијске организације имају „за наше услове огромне обавезе“ према повјериоцима и режијским трошковима, посебно према: Агенцији за електронске медије, Радио-дифузном центру, Агенцији за ауторска права, Електропривреди и другим комуналним потраживањима.

Казао је да је бивша власт, претходних пет година, а извјесно је да је и влада Здравка Кривокапића наставила истим путем, готово у потпуности српским организацијама ускратила средства која су им по том основу припадала.

„Све претходне године опстали смо искључиво захваљујући разумијевању и помоћи Владе Републике Србије без које у Црној Гори не би постојала ниједна активна српска организација. Наша надања да ћемо своја права остварити кроз институције Црне Горе, након промјене власти показала су се очигледно нереална. Разлог за то је што су се све комисије за вредновање пројеката у Фондацијама и Министарствима задржале из старог сазива које и данас контролише бивша власт која их је у свом мандату инсталирала ради бруталне дискриминације српских организација и њихових пројеката“, додаје Вуксановић.

Рекао је да о томе какав је однос према српским организацијама најбоље свједоче званичи подаци Министарства правде, људских и мањинских права, гдје је, како је казао, званично утврђено да је у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права у 2020. години, од подијељених 1.128.000 еура, српским организацијама припало свега 2,55 одсто. „У другим фондацијма нарочито актуелним министарствима српски пројекти прошли су још горе“.

Очигледна дискриминација, сматра Вуксановић, посебно је уочљива у Владином Акционом плану за стратегију мањинске политике за период 2021/2022. године, гдје се, како наводи, предвиђа да се „за српске пројекте обезбиједи свега пет посто средстава, најмање од свих националних заједница, иако Срби представљају најбројнији народ, већи него све друге националне заједнице које користе средства из Фондација за очување идентитета“.

„Српски народ и српске организације имају неотуђиво Уставно право да користе средства пореских обвезника намијењена за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета јер буџет Црне Горе пуне са најмање 30 посто средстава, која су им у протеклом низу година потпуно ускраћена“, саопштио је Вуксановић.

Очигледно је Здравко Кривокапић, иако је на функцији на којој се налази дошао управо захваљујући гласовима српских представника у Црној Гори сматрао да Срби немају права да имају медије који су им блиски својим ставовима.

Од јануара ове године из Српског националног савјета су чекали макар одговор од премијера Здравка Кривокапића али је и он изостао очигледо им на тај начин дајући до знања да за све што је српско у Црној Гори мјеста нема, па чак ни за медије.

Одлазећи премијер Здравко Кривокапић отворено показује од како је ступио на функцију да жели да се огради од српства и окрене се „добрим односима“ са Западом.

Намеће се сумња, иако је већ уназад годину и по дана извјесно, да је Кривокапић можда и највећа превара и избор српских гласача у последњим деценијама. Сем што је издао аманет блаженопочившег митрополита Амфилохија, листу чији је носиоц био, Кривокапић уредно свакодневно издаје и гласаче, Србе који су му указали своје повјерење.

Несвјестан очигледно, срљајући у загрљај амбасада, Кривокапић ни не схвата да Срби памте и не праштају издају, у шта ће се приликом неких нових избора, локалних или парламентарних, и сам увјерити.