На конференцији у Риму о убијеним новинарима на Косову

Новинари из Србије у Црној Гори: Промоција туризма!
12/07/2021
Нови савјет РТЦГ-а на муци: Пола чланова повезане са једном НВО!
16/07/2021
Новинари из Србије у Црној Гори: Промоција туризма!
12/07/2021
Нови савјет РТЦГ-а на муци: Пола чланова повезане са једном НВО!
16/07/2021

Новинарка Татјана Ђорђевић Симић, председница Удружења страних новинара у Милану, истакла је проблем нерешених убистава и отмица новинара на Косову од 1998. до 2005. године на конференцији “Од Југославије до Европске Уније: Европске интеграције Западног Балкана и нови геополитички изазови”, а коју је недавно организовао Институт за међунарoдне односе – Istituto Affari Internazionali из Рима.

Удружење новинара Србије годинама уназад скреће пажњу на чињеницу да се и даље не зна ко су убице и киднапери новинара – 15 Албанаца и Срба, у периоду од 1998. до 2005. године.

Председница Удружења страних новинара у Милану и раније је о овоме говорила јавно у Италији, како каже “увек наглашавајући да европске институције треба да преузму одговорност за нерешене случајеве несталих новинара на Косову, исто као и што су одговорне за све веће губљење поверења грађана земаља регије”.

Отварајући конференцију, председник Института за међунардоне односе, Фердинандо Нели Фероћи је истакао да конференција има за циљ да подстакне на размишљање о садашњости и будућности земаља региона, посебно у погледу њиховог односа са осталим земљама Европске Уније. Пре почетка дебате у којој су учествовали и Пиеро Фасино, председник Комисије за спољну политику при италијанском парламенту, Милица Увалић, професорка економије на Универзитету у Перуђи у Италији, учесницима конференције обратили су се Мирослав Лајчак, специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине, као и Оливер Вархељи, Европски комесар за проширење.

Татјана Ђорђевић Симић је говорила и о слободи медија, положају новинара као и “непостојању медијског плурализма у Србију, земљи која је кандидат за улазак у Европску Унију, поредећи је са ситуацијом у медијима у Хрватској – земљи чланици ЕУ, а која није много боља од ситуације у Србији”.

Извор: УНС