На Космету приведена Весна Веизовић, уредник портала “Васељенска”: Албанцима сметало снимање српскога гробља

УНС: Протест због суспензије Жељка Тврдишића са РТ Косова
01/10/2023
Убијен амерички новинар, пронађен на улици код куће
04/10/2023
УНС: Протест због суспензије Жељка Тврдишића са РТ Косова
01/10/2023
Убијен амерички новинар, пронађен на улици код куће
04/10/2023

Весна Веизовић, уредница портала Васељенска,. приведена је јуче од стране тзв. косовске полиције док је радила репортажу о скрнављењу српског гробља у јужној Косовској Митровици. Веизовић је том приликом одведена у тзв. полицијску станицу у јужној Косовској Митровици гдје су је испитивали око сат времена и упозорили да не смије да посјећује српско гробље ван датума који су за то одређени.

Наиме, Веизовић је јуче таксијем отишла на Косово и Метохију, након оружаног сукоба у Бањској, како би усликала уништене споменике на српском гробљу од стране косовских Албанаца.

Таксијем сам отишла до гробља и кренула да фотографишем и нисам планирала да се задржавам јер ме је чекао такси, навела је Веизовић у разговору за ИН4С и казала да је у једном моменту видјела да је такси опкољен полицијом.

Полицајац ме је позвао да дођем до њиховог аута и да седнем у њега. Питала сам јесам ли ухапшена, на шта је он одговорио да не али да морам да седнем у ауто јер он тако наређује. Одвели су ме у полицијску станицу и испитивали сат времена, претресли и проверили телефон, описала је Веизовић.

Она објашњава да су полицајци тврдили да су имали дојаву да она нешто баца или поставља по гробљу, као и да јој је њихов надрећени рекао да српско гробље може да се посећује само одређеним данима у години.

На питање новинара ИН4С како тумачи овакво понашање припадника тзв. косовске полиције, Веизовић је рекла да се ради о класичном застрашивању.

“Да су радили посао како треба сигурно бих добила забрану уласка. Него им је само био циљ да ми ставе до знања да не прелазим у јужни део и да ништа српско што они уништавају не сме да се слика”.

На питање кад ће поново на Космет новинарка је кратко одговорила: „Ускоро!“

Веизовићка је послала и апел српским патриотама: “Нека борба српских патриота који све најбоље знају а нису се макли са друштвених мрежама, већ једном пређе на дела.”

Иначе, Албанци од 1999. године непрестано скрнаве српско гробље у Косовској Митровици, док се српском народу дозвољава да га обиђу само на задушнице. Нова оштећења се стално појављују, огроман број гробова је оскрнављен а споменици поломљени, а хапшење српске новинарке говори о покушају застрашивања и спрјечавању објављивања доказа о томе како се уништава српско насљеђе на југу Космета, гдје ни мртвима не дају мира.