Неетичко новинарство и последице

Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!
05/12/2022
Србија, “Нова С” и “Н1”: Медијски мрак без професионалних новинара
08/12/2022
Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!
05/12/2022
Србија, “Нова С” и “Н1”: Медијски мрак без професионалних новинара
08/12/2022

Медијска анализа коју је спровела група „Новинарке против насиља“ показала је да је у медијима у Србији објављено више од 36.000 наслова о насиљу према женама у периоду од 2019. до 2021. године, а да су у 40 одсто тих објава, медији прекршили етичко правило откривањем идентитета жртава или чланова породице. Осим што је жена у медијским садржајима приказана као жртва, врло често је оптужена за насиље које јој се дешава.

Наведени подаци су представљени на трибина под називом „Родно засновано насиље и фемицид – одговорност и значај медија“, недавно одржаној на Универзитету у Новом Саду, у згради Ректората. Уз модерацију новинарке Тамаре Сријемац, на трибини су говориле: Јована Глигоријевић, новинарка, ауторка емисије „Табу„ и једна од оснивачица групе „Новинарке против насиља”, Јелена Вишњић, једна од оснивачица и директорка Феминистичког културног центра БеФем, Сања Павловић из Аутономног женског центра и чланица групе „Новинарке против насиља” и Марија Ердељи, фотографкиња и чланица групе „Новинарке против насиља“.

Током разговара посебно је било речи о родно сензитивном извештавању, последицама које неетичко новинарство оставља на жене, начинима извештавања који мотивишу жене да пријаве насиље, као и о положају новинарки које се баве овим темама.

О значају ове теме говори податак да су, према писању медија, у Србији од јануара до септембра 2022. у партнерским односима убијене 22 жене. Међутим, званичан регистар фемицида у Србији не постоји, те се претпоставља да је број убијених жена и већи, само што случајеви нису стигли до медија. С друге стране, медији су и даље једини извор информисања о броју убијених жена у родно заснованом насиљу, због чега је улога медија огромна. Осим улоге да информишу, они обављају важну едукативну и образовну функцију и најбољи су канал комуникације о подршци и доступној помоћи свим женама које су жртве или потенцијалне жртве насиља. Насупрот томе, постоји и друга страна медаље, која се огледа у неетичном извештавању о фемициду и партнерском насиљу према женама, које може донети већу штету него корист.

Трибина је одржана у оквиру обележавања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља према женама“. Ова кампања има глобални карактер и обележава се у преко 100 држава света, а обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права: Међународни дан борбе против насиља према женама (25. новембар), Светски дан борбе против сиде (1. децембар), Међународни дан особа са инвалидитетима (3. децембар), Годишњицу Монтреалског масакра (6. децембар) и Међународни дан људских права (10. децембар).

Поред трибине „Родно засновано насиље и фемицид – одговорност и значај медија”, у 2022. години ова кампања обележава се на Универзитету низом других догађаја, који укључују предавање, промоцију књиге и радионицу. Ове активности реализују се у оквиру учуешћа Универзиета у регионалном пројекту УНИГЕМ, који координара ТПО фондација у Сарајеву, са циљем превенције и борбе против родно заснованог насиља, дискриминације и сексуалног узнемиравања, као и осигурања интегритета и квалитета у високом образовању.

Извор: УНС