Неистините информације о мартовским немирима и даље на сајту РТК2

Тамара Вујовић: Нема демократије без независних новинара
20/03/2024
Борис Раонић као бег: У фебруару примио плату у износу од 4042 евра
21/03/2024
Тамара Вујовић: Нема демократије без независних новинара
20/03/2024
Борис Раонић као бег: У фебруару примио плату у износу од 4042 евра
21/03/2024

Подсетимо, на сајту Радио-телевизије Косова (РТК) на српском језику је пре три дана, на 20. годишњицу од Мартовског погрома, објављена вест са нетачним и неистинитим информацијама.

Јавни сервис РТК поновио је лажну вест од пре 20 година да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежали од групе српских младића“. Управо ова реченица била је окидач за избијање насиља у ком је убијено 19 људи и уништено 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протерано око 4.000 Срба.

Након што је Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову реаговало, сајт Радио телевизије Косова је променио вест наглашавајући да је „коригована након претходне ненамерне техничке новинарске грешке, због чега се извињавају“. Међутим, иако је избачена формулација да су се албанска деца утопила „док су бежала од групе српских младића“, у измењеној информацији је изостављено да је насиље 17. марта 2024. године било усмерено против Срба.

Уништавање храмова и имовине Српске православне цркве у вести је описано као „догађај праћен паљењем православних верских објеката и кућа на Косову“.

Док се у вести ни на који начин не помињу Срби, у њој се истиче да је „са друге стране уништена имовина и стотине приватних објеката Албанаца“.

Ова лажна вест је у истој форми и на сајту на албанском језику.

извор: унс