Нели Блај – пионир истраживачког новинарства

Николина Ковачевић: Светосавско буђење!
28/01/2021
Скупштина: Расписан позив за нове чланове Савјета РТЦГ
29/01/2021
Николина Ковачевић: Светосавско буђење!
28/01/2021
Скупштина: Расписан позив за нове чланове Савјета РТЦГ
29/01/2021
Нели Блај је ушла у свет новинарства на нескривено феминистички начин, тако што је послала протестно писмо уреднику -The Pittsburgh Dispatch-а у коме је оповргнула тврдњу једног писца да је жени место искључиво у кући.

Уредник је препознао потенцијал у Нели Блај и запослио је 1885. године. Иначе Нели Блај је био псеудоним, њено право име је Елизабет Кокран Симан. Ипак теме нису задовољиле њене апетите, па је врло брзо отишла код уредника “The New York World” , а он је био нико други до Џозеф Пулицер. Тамо је предложила и договорила се са њима да ако испуни ни најмање лак задатак добије посао. Њен задатак је био да истражи лоше поступање са пацијенткињама у установи за ментално здравље Blackwell’s Island. Глумила је психички поремећај и успела је да убеди докторе да има менталних проблема и примљена је у душевну болницу. Успела да је докаже ужасне злочине лекара над пацијентима. Болница је држала двоструко више пацијенткиња него што је имала простора. Оброци су се састојали од сувог хлеба, поквареног меса, а вода је била прљава. Пацови су шетали свуда. Такође је видела неколико заточених жена, које нису биле ментално оболеле већ сиромашне и нису знале енглески језик. Након десет дана је саопштила да она нема менталних проблема, али нису хтели да је пусте одатле. Ова храбра жена је била у врло опасној ситуацији, међутим након неколико дана су дошле колеге по њу. Након њеног чланка установа је заувек затворена.

Једном приликом предложила је уредништву да отпочне путовање око света како би покушала да оствари причу Жила Верна “Пут око света за 80 дана”. На пут је кренула сама са 200 фунти, а пут је завршила за 72 дана и тиме по први пут оборила рекорд. И ови текстови су сакупљени и објављени 1890. године у облику књиге “Око света за 72 дана”. У то време било је незамисливо да жене извештавају са терена и доводе себе у опасност. Ипак, Блајева је заобишла патерналистичка схватања жене у новинарству и била прва новинарка „теренац”.

(Радиоактивни комарац)