Неђељко Рудовић: Заштитити РТЦГ од политичког утицаја

ЛУПА: Тужилаштво скрива податке из истраге, новинарку Оливеру Лакић нијесу ни саслушали
28/11/2021
Раде Вељановски: И по цијену отказа новинар је дужан да штити јавни интерес!
01/12/2021
ЛУПА: Тужилаштво скрива податке из истраге, новинарку Оливеру Лакић нијесу ни саслушали
28/11/2021
Раде Вељановски: И по цијену отказа новинар је дужан да штити јавни интерес!
01/12/2021

Вршилац дужности директора Директората за медије Неђељко Рудовић казао је да би црногорски медији требало да буду у функцији друштва и државе Црне Горе, наводећи да се данас суочавамо са говором мржње и лажним вијестима који „трују“ наш медијски простор. Говорећи о измјени Закона о националном јавном емитеру РТЦГ, приоритет је, каже, заштита Јавног сервиса од политичког уплитања и уредничка аутономија.

Он је у емисији Линк рекао да је Савјет РТЦГ кључан: „Модел за избор савјета и критеријуми за предлагаче. То је једна од најважнијих тема и чланова закона који ће бити на тапету“.

Осврнуо се Рудовић и на 150 година новинарства у Црној Гори, те годишњицу Радија и Телевизије Црне Горе, која је обиљежена 27. новембра.

„Ера слободног новинарства је кренула почетком 90-их. Улога Јавног сервиса је да буде путоказ свим осталим медијима и свим младим људима који желе да се баве новинарством и мислим да сте на том путу“, поручио је Рудовић.

Говорећи о новим медијима рекао је да се суочавамо са нечим што се трује црногорско друштво, а то су дезинформације и говор мржње.

„Технолошки напредак је такав да морамо да смо свјесни да је сваки грађанин који користи свој паметни телефон и друштвене мреже сам по себи медиј и да све то утиче на укупан амбијент. Наша обавеза је да нађемо начин да новинарство и медији буду у функцији државе Црне Горе“, рекао је Рудовић.

Црна Гора се, како је рекао, суочава са опасном ситуацијом гдје постоје тзв. ад хоц медији који су махом портали којима се не зна ни оснивач, ни главни уредник, нити новинари.

„Они објављују углавном дезинформације, полуинформације са циљем дискредитације политичких противника“, појаснио је Рудовић.

Технологија нам је, каже, велики пријатељ која може бити изузетно отежавајућа околност.

Грађани, како је рекао, морају бити свјесни да постоје они који се представљају као медији, а који њима желе да манипулишу и желе да их варају.

„Дужност свих нас је, свих медија у Црној Гори, без обзира на уређивачку политику, да указујемо на оне који намјерно пласирају лажне вијести“, истакао је Рудовић.

Медијски амбијент, оцијенио је Рудовић. није баш стимулативан за све они који би жељели да се баве новинарством.

Говорећи о финансијској одрживости медија, Рудовић је рекао да се мора наћи начин да медији у нашој земљи буду одрживи.

„Ми у Црној Гори имамо четири ТВ станице са националном фреквенцијом, имамо 56 радио станица укупно, имамо у евиденцији уписаних 49 портала, са неким новим пријавама сада их је 51, активних има још толико, а релевантних десетак. Дакле, имамо снажну, шаролику медијску заједницу“, рекао је Рудовић.