Новинари раде од јутра до сјутра, примања испод просјечних

Израел: Од почетка сукоба погинуо 31 новинар
31/10/2023
РТЦГ: Нови лого подсјећа на ГУГЛ!
02/11/2023
Израел: Од почетка сукоба погинуо 31 новинар
31/10/2023
РТЦГ: Нови лого подсјећа на ГУГЛ!
02/11/2023

Истражују, питају, биљеже и извјештавају. И док из топлог дома читате или слушате њихове готове информације, не занемарујте позадину новинарског посла, који дјелимично описују слике које су настале у згради Скупштине.

“У пракси смо провјерили ону стару изреку како је радити од јутра до сјутра, неки су тамо били све вријеме у Скупштини неки су били можда који сат краће, али смо сви били на истом задатку, и ове ситуације су уствари ситуације кад се ми и дружимо и зближимо и да кажем да баш тада и стварамо успомене али и свједочимо историји”, казала је новинарка РТЦГ Александра Јованчевић.

“У Скупштини сам провела више од 20 сати поводом формирања 44. владе што је преседан од кад се ја бавим новинарством а то је више од 10 година”, истакла је новинарка Побједе Ђурђица Ћорић.

“Дошла сам јуче ујутру у пола 10 и јутрос сам изашла у 8 сати из Скупштине, то су врло важни догађаји и врло је важно да јавност има што прије и све информације, тако да све редакције пошаљу што више екипа може, али опет нас је мало  новинара иначе у редакцијама и једностанвно нема замјене”, казала је новинарка дневног листа “Вијести” Биљана Матијашевић.

А зашто је мало новинара, можда је и сувишно питати.

“Немам смјену, одем ујутру око 11 на посао и док не завришим. Једноставно, обавезе се морају завршавати, када један дан прескочимо сљедећи дан нас чека дупло више посла”, казала је Матијашевић.

“Новинарство је посао гдје ви немате радно вријеме, не постоји смјена, не знате у суштини ни када ћете да кренете на задатак, ни када ћете да се вратите или да завршите цијели прилог и да кренете кући, танка је нит између дражи и проклетства овог посла, могу тако да кажем”, поручује Јованчевић.

“Новинарска професија захтијева да будете спремни на било које услове рада, напросто таква је професија, ако сте изабрали ту професију морате бити спремни на било шта, и да радите у ратним околностима, преко 20 сати што се дешавало јуче и јутрос”, казала је Ћорић.

И то за плате које су тек изнад минималних како наводи генерална секретарка Друштва професионалних новинара, Мила Радуловић. Због таквих зарада и чињенице да је у питању екстремно стресан и тежак посао, Радуловићева очекује да ће ставка из медијске стратегије о бенефицираном стажу за новинаре, бити озбиљно разматрана. Да се нешто мора мијењати, сагласне су и колеге.

“Да се смањи број радних сати или да се уведе да су новинари на неки начин заштићени више него што је то тренутно случај”, казала је Матијашевић.

“То је негдје посао који стварно изискује да се нешто промијени и да се евентуално размотри како би се увео тај бенефицирани радни стаж за новинаре”, истакла је Јованчевић.

“Што се тиче односа система према новинарима мислим да новинари нису заузели неки став адекватан да би се систем адекватно односио према њиховој професији, њиховом послу и њиховим проблемима”, казала је Ћорић.

А проблема им по свему судећи не фали. Радуловићева сматра недопустивим да новинари прате догађаје 20 сати, те да би редакције требало да обезбиједе смјене. Тако је каже, било увијек док због недостатка финансија нијесу поотпуштали једне усљед чега сада максимално експлоатишу друге. Због свега ни не чуди што мало ко жели да буде дио тзв. седме силе.

извор: ртцг