Новинарка из Турске осуђена због вријеђања предсједника

Лара Логан о сукобу Русије и Украјине: Никад већа пропаганда у медијима, лажу нас у епским размјерама
18/03/2022
Преминуо колумниста “Дана” Драган Мраовић
21/03/2022
Лара Логан о сукобу Русије и Украјине: Никад већа пропаганда у медијима, лажу нас у епским размјерама
18/03/2022
Преминуо колумниста “Дана” Драган Мраовић
21/03/2022

Sultan Eylem Keleş, као ни њени адвокати, нису били присутни у судници када је изречена пресуда, нити јој је дата могућност да изнесе своју одбрану

Турској новинарки Sultan Eylem Keleş 10. марта 2022. године изречена је условна казна у трајању од годину дана, два мјесеца и 17 дана затвора, након што ју је суд у Измиру у одуству осудио за вријеђање предсједника. Недуго након што је обавијештена о пресуди, ова новинарка је одбацила оптужбу за вријеђање предсједника Турске Recepa Tayyipa Erdogana.

Ни Sultan ни њени адвокати нису били присутни у судници када је изречена пресуда, нити јој је дата могућност да изнесе своју одбрану због чега ће, како је истакла, предмет изнијети пред Уставни суд јер јој је ускраћено право на правично суђење.

Sultan је Коалицији за жене у новинарству (CFWIJ) рекла да тек треба да буде обавијештена о томе које се њене објаве на друштвеним мрежама сматрају спорним у случају против ње. За сада, како је казала, зна само да је тужилаштво свој доказ засновало на објавама из 2014, 2015. и 2016. године.

Ова тужба није прва за ову новинарку. Она је оптужена и за пружање отпора, спречавање и вријеђање јавних службеника на дужности због праћења демонстрација које су се десиле у септембру 2020. године када су протестовали радници приватне технолошке компаније Бимекс. Прво рочиште по овој тужби против ње заказано је за 13. септембар 2022. године у Истанбулу.

Коалиција за жене у новинарству наводи податак да су у првих 10 седмица 2022. године забиљежили више од 30 правних случајева против новинарки у Турској те позивају тамошње власти да поштују право новинара на извјештавање и права грађана на слободу говора и информација.