Новинарки НД “Вијести” Јелени Јовановић додијељена је 24-часовна полицијска пратња и заштита

Преминуо Един Хамидовић, уредник “Сјеничких новина”
13/08/2021
УНЦГ: Напади на новинаре посљедица бившег режима
18/08/2021
Преминуо Един Хамидовић, уредник “Сјеничких новина”
13/08/2021
УНЦГ: Напади на новинаре посљедица бившег режима
18/08/2021

Новинарки НД “Вијести” Јелени Јовановић додијељена је 24-часовна полицијска пратња и заштита.

Безбједносне службе су недавно обавијестили Друштво професионалних новинара Црне Горе да раде процјену безбједности Јовановићеве.

”Надлежном органу упућен је захтјев за израду и достављање безбједносне процјене степена угрожености овог лица”, казали су тада из УП, да би потом обавијестили Јовановићеву да добија 24-часовну пратњу.

Јовановић је и раније имала полицијску пратњу и више пута је била на мети пријетњи због чега је полиција обезбјеђивала.

Јелена Јовановић је недавно поднијела кривичну пријаву против осумњиченог за два убиства Мариа Милошевића и адвокатице Наталије Караџић, након што јој је адвокатица на службену е-маил адресу доставила писмо које је названо “реаговање”, а у ком је наведена и информација гдје станује.

У допуни кривичне пријаве поднијете полицији, Јовановићева је написала да је из медија сазнала да је Караџићева против ње поднијела кривичну пријаву због лажног пријављивања, наводећи да тим триком у вези са реторзијом адвокатица покушава да смањи озбиљност пријетњи које упорно наставља.

Затражила је од надлежних да утврде да ли Караџићева на њену штету чини кривично дјело угрожавање сигурности у продуженом трајању, у саизвршилаштву, с умишљајем: “Или евенутално кривично дјело озбиљна пријетња по мој живот и здравље, прогон, уцјена како не бих писала текстове и радила свој посао, евентуалној изнуди у истом смислу, рекету или застрашивању свједока кривичног дјела за које је осумњичен њен клијент Марио Милошевић…”

Новинарка, која је свједок убиства за које тужилаштво сумњичи Милошевића, наводе из “реаговања” протумачила је као озбиљне пријетње и покушај застрашивања и дискредитације, јер су они садржали и информацију о томе гдје станује, а која није јавна, а коју је приликом објављивања навода о кривичној пријави коју је поднијела адвокатица Караџић објавио и један медиј.

Подгоричанин Марио Милошевић саслушан је прије девет дана у подгоричком Вишем суду поводом кривичне пријаве коју је због страха да јој је угрожена безбједност, против њега поднијела Јовановићева.

Саслушање Милошевића поводом пријаве је договорено у згради Вишег суда јер по закону његовом давању исказа мора присуствовати предсједник Вишег суда Борис Савић.

Надлежни нису саопштили шта је Милошевић казао током саслушања.

Милошевић, који према оперативним подацима полиције важи за високо позиционираног члана кавачке криминалне групе, налази се у Управи за извршење кривичних санкција, због оптужбе да је убио Цетињанина Радомира Ђуричковића те сумње да је убио подгоричког угоститеља Миодрага Мигија Крушчића којем злочину је свједок управо новинарка Јовановић.

Због пријетњи Јовановићевој није реаговао нико из Владе Црне Горе а огласио се посланик Демократа Владимир Мартиновић, који је написао да очекује да ће одговорни сносити адекватне посљедице “како се овакви случајеви не би понављали”.

”Новинарима у Црној Гори дужни смо да омогућимо право на слободно и професионално обављање њиховог одговорног посла. Часни и поштени људи, а не, никако, криминалци”, поручио је Мартиновић.

”Недопустиво је да осумњичени криминалац и његова адвокатица у демократском друштву помисле да пошаљу овакво писмо било ком новинару, а камоли да то ураде новинарки која је и свједок убиства за које је једно од њих осумњичено”, оцијенио је раније предсједник Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи, насиља над новинарима, убиства новинара и напада на имовину медија, Михаило Јововић.

”Није неочекивано што се чак и осумњичени за најтежа кривична дјела усуђују да пријете новинарима и то путем писама и позивајући се на законе, јер је криминално понашање према новинарима деценијама уназад некажњавано и охрабривано са врха државе”, казао је раније главни и одговорни уредник НД “Вијести” Срдан Косовић.

Он је тада подсјетио да се мјесецима воде кампање на разним нивоима против “Вијести” у циљу криминализације и дехуманизације тог медија и људи који раде у њему, а које могу послужити као инспирација за многе који те поруке препознају као дозволу или препоруку да науде новинарима.

Извор: Вијести