Новинар “Вијести” на мети вишемјесечне хајке: Стигла и “добронамјерна” упозорења

Комисија позвала тужилаштво: Траже ново вјештачење пушке и возила из којег је убијен Душко Јовановић
27/09/2023
Три кандидата не испуњавају услове за чланове Савјета РТВ Подгорица
30/09/2023
Комисија позвала тужилаштво: Траже ново вјештачење пушке и возила из којег је убијен Душко Јовановић
27/09/2023
Три кандидата не испуњавају услове за чланове Савјета РТВ Подгорица
30/09/2023

Новинарка Драгана Шћепановић пријавила је данас полицији у Колашину да се осјећа угрожено, након што се вишемјесечна хајка текстовима на порталу Актуелно, наставила “добронамјерним” упозорењима и припремом петиције против њеног извјештавања из Колашина.

Шћепановић је дописница листа “Вијести” и недјељника “Монитор” из Колашина.

Она је више пута писала о пословању Ски ресорта Колашин 1450, чији је власник Зоран Бећировић. Та фирма стоји и иза портала Актуелно.

Због серије текстова, у којима се новинарка вријеђа, сумњичи за корупцију, омаловажава и оптужује да ради против Колашина, Друштво професионалних новинара (ДПНЦГ) је прољетос обавјестило основна тужилаштва у Колашину и Подгорици о томе, затраживши да предузму законске мјере против портала и фирме која је оснивач.

“Обавјештени смо да је предмет задужило ОДТ Подгорица (тужилац Никола Боричић), гдје је сједиште портала и након тога више немамо никакве информације – док Актуелно наставља готово свакодневну хајку против новинарке. Наша адвокатица Маја Живковић је у више наврата тражила увид у списе предмета, али до данас нам то није омогућено”, наводи се у саопштењу ДПНЦГ.

У међувремену је покренута петиција, такође објављена на порталу, у којој се тражи подршка Колашинаца против извјештавања новинарке, односно да јој се то онемогући јер наводно ”тјера” инвеститоре.

Из ДПНЦГ истичу да је полиција раније радила процијену безбједности Шћепановић, али је она тада казала да нема осјећај угрожености.

“У међувремену су се ствари промијениле, па их је данас обавјестила да наставак вербалних напада и петицију доживљава као директну пријетњу, која је спутава у обављању новинарског посла. Она је обавјестила полицију да је готово свакодневно суграђани упозоравају да треба да престане да се бави одређеним темама, али и да не намјерава да то учини. Зато ДПНЦГ очекује од Тужилаштва и полиције да раде свој посао, како се не би понављали бројни случајеви напада на новинаре”, наводи се у саопштењу Друштва.

Поручују да се надају да је све оно што је Шћепановић до сада претрпјела довољно да разумију да живи у страху и отежано ради, “док Државно тужилаштво толерише свакодневно малтретирање, увреде и застрашивање не само ње, него још многих других чији се рад не свиђа власницима портала. На жалост, и данас дио колега пристаје да ради овакве прљаве послове”.

“Подсјећамо поново да је портал „Удар“ радио на компромитацији критичара власти ДПС-а, укључујући новинаре прије свега, а да Државно тужилаштво ништа није урадило тим поводом. Такође од Министарства културе и медија очекујемо да опомене портал на потребу и обавезу поштовања Устава, закона и конвенција”.

Из Друштва наводе да се о одговорности портала и кажњавању за кршење закона и Устава, те ограничењима у вези са тим, дебатовало током рада на измјени медијског законодавства, али да оно сада стоји у фијокама Владе, јер, како тврде, доносиоци политичких одлука у држави у први план стављају партијске интересе умјесто рјешавања проблема у држави.

“Хушкачка политика жутих портала, крешње закона, Кодекса новинара, стимгатизације појединих група, нација, вјера, објава лажних вјести – веома је озбиљан проблем којим се на жалост надлежни државни органи не баве”, закључује се у саопштењу.

извор: вијести