Нови медијски закони: Портал мора бити регистрован, у супротном новчана казна

Борис Раонић као бег: У фебруару примио плату у износу од 4042 евра
21/03/2024
“Медиа центар” оптужио РТЦГ: Сакрили информацију о нелегалном избору директора
25/03/2024
Борис Раонић као бег: У фебруару примио плату у износу од 4042 евра
21/03/2024
“Медиа центар” оптужио РТЦГ: Сакрили информацију о нелегалном избору директора
25/03/2024

Портал мора бити регистрован у нашем правном систему. Постојање а нерегистровање биће кажњиво, саопштила је министарка културе и медија др Тамара Вујовић на конференцији “Извјештавање о различитости: медији, политички актери и говор мржње” ЦИН – ЦГ

Нови сет медијских закона доноси низ новина којим би требало да се регулише и модернизује медијски простор Црне Горе.

Једна од кључних новина у новом медијском сету закона је то да мета говора мржње може да иницира убрзан поступак, саопштила је министарка куллтуре и медија др Тамара Вујовић на конференцији “Извјештавање о различитости: медији, политички актери и говор мржње” која се одржава у организиацији ЦИН – ЦГ.

Осврћући се на најтеже случаје насиља над новинарима у Црној Гори – првенствено убиство главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића, али и рањавање тадашње новинарке “Вијести” Оливере Лакић, министарка Вујовић је саопштила да тренутно не располаже новим подацима у истрази.

Она је нагласила да је један од њених сљедећих задатака сусрет са члановима Комисије за истраживање напада на новинаре.

Она је рекла да за протекла четири мјесеца није успјела да се сусретне са члановима комисије и да је управо једна од препорука на састанку ПОСП-а да се сарадња Министарства културе и медија са Комисијом за истраживање напада на новинаре интензивира у наредном периоду, да да се утицај те комисије буде видљивији.

Говорећи о новом сету медијских закона Вујовић је казала да су неке од новина успостављање Мреже против говора мржње у онлајн простору, сос линија за жртве онлајн медијског насиља, обавезно регулисање власништва портала у Црној Гори, као и обавезанно истицање импресума портала.

– Портал мора бити регистрован у нашем правном систему. Постојање а нерегистровање биће кажњиво, у питању је новчана казна – саопштила је Вујовић.

Она је додала да се размишљало и о укидању таквиг портала, али да се од тога одустало, јер је по мишљењу Савјета Европе то улазак у сферу цензуре.

Како је навела министарка, сваком порталу који није ре4гистрован даће се одређен временски период да регулише своју регистрацију и регулише власничку структуру.

Говорећи о говору мржње у нашем медијском простору Милка Тадић Мијовић, предсједница Центра за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН – ЦГ), казала је да у протеклих четири године (од 2021. године), откако се спроводи пројекат “Извјештавање о различитости” регистровано неколико стотина примјера говора мржње у медијском простору.

Она је саопштила да су највише нападани припадници свих етничких скупина – највише Роми, жене, припадници ЛГБТ популације.

Највећи промотери мржње у медијима су политичари, саопштила је она податак из истраживања.

Између осталог, од 2021. године регистровано је бујање национализма у обје најмногобројније етничке скупине у Црној Гори, рехабилитација четништва с једне и сарадника окупатора с друге стране, саопштила је најважније закључке истраживања ЦИН – ЦГ Тадић Мијовић.