Нови савјет РТЦГ-а на муци: Пола чланова повезане са једном НВО!

На конференцији у Риму о убијеним новинарима на Косову
14/07/2021
Преживљавање локалних медија немогућа мисија
19/07/2021
На конференцији у Риму о убијеним новинарима на Косову
14/07/2021
Преживљавање локалних медија немогућа мисија
19/07/2021
Медиа центар тражи хитне измјене Статута РТЦГ и спречавање сукоба интереса у одлучивању Савјета Јавног сервиса, а у сусрет избору генералног директора, јер у супротном, како кажу, кандидат Борис Раонић може бити изабран гласовима Амине Мурић, запослене у Грађанској алијанси у којој је Раонић директор, као и Бојана Баће, који је истовремено и члан Савјета Грађанске алијансе.

Директор Медиа центра Горан Ђуровић каже да су у Савјету и представница Уније слободних синдиката Маријана Цамовић-Величковић и Милица Шпајак из НВО ЛГБТ Форум Прогрес, које с Грађанском алијансом реализују заједничке пројекте.

Ђуровић подсјећа да је Савјет РТЦГ пред првом великом одлуком, а уколико избор генералног директора буде оптерећен сукобом интереса, онда ће то, како каже, већ на старту урушити кредибилитет Савјета.

Из Агенције за спречавање корупције наводе да повезана лица у Савјету РТЦГ не би могла да гласају за кандидата Бориса Раонића.

Уколико би се чланови Савјета Радио и Телевизије Црне Горе, које би Закон о спречавању корупције препознао као повезана лица, нашли у потенцијалном сукобу интереса приликом одлучивању о избору генералног директора, били би дужни да о томе, у складу с чланом 8 став 1 Закона, давањем изјава о постојању приватног интереса обавијесте остале учеснике у одлучивању– саопштено је из АСК-а Градском порталу.

Раонић је тренутно и члан Савјета Агенције за електронске медије и као јавни функционер не може да буде именован за генералног директора РТЦГ.

Закони о спречавању конфликта интереса и Националном јавном емитеру РТЦГ веома су прецизни: једина препрека за именовање на мјесто генералног директора може бити моје чланство у Савјету АЕМ-а. Међутим, закон даје могућност од 15 дана да поднесем оставку по именовању, што бих и урадио уколико будем изабран– истиче Раонић за Градски портал.

Бориса Раонића смо питали да ли испуњава услов из конкурса РТЦГ, који предвиђа да кандидат за генералног директора има десет година искуства на руководећим позицијама уз одговарајућу стручну спрему, тј, степен ВИИ-1. Раонић тврди да “апсолутно испуњава” услове које прописује закон, што су, наводи, утврдиле надлежне институције.

Имам преко двије деценије искуства на менаџерским позицијама, бројне обуке и знања, као и потребну стручну спрему– казао је Раонић.

Извор: Дан