Од почетка године убијена 94 новинара у свијету

Министарство културе: Конкурс за суфинансирање медија
08/12/2023
Тужилаштво: Поводом убиства Душка Јовановића Интерпол да истражи трагове ДНК-а
11/12/2023
Министарство културе: Конкурс за суфинансирање медија
08/12/2023
Тужилаштво: Поводом убиства Душка Јовановића Интерпол да истражи трагове ДНК-а
11/12/2023

Међународна федерација новинара (ИФЈ) саопштила је да су од почетка године убијена 94 медијска радника, већина у сукобу Израела и Хамаса, док је скоро 400 њих затворено.

ИФЈ, водећа свјетска организација за одбрану права новинара, наводи да је 68 новинара, од којих су већина Палестинци, убијено извјештавајући о сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе, што статистички представља више од једног медијског радника дневно и 72 одсто укупног броја смртних случајева у медијима током ове године.

“Рат Израела и Хамаса је смртоноснији за новинаре од било ког другог појединачног сукоба откако је ИФЈ почео да води евиденцију 1990. године”, саопштила је група.

Украјина остаје на листи “земаља опасних по новинаре” скоро двије године од почетка рата у тој земљи, гдје су три медијска радника убијена од почетка 2023. године, наводи се у саопштењу ИФЈ.

У Сјеверној и Јужној Америци до сада је убијено седам новинара који су настрадали током истраживања оружаних група или проневјера јавних средстава.

У Африци су забиљежена убиства четири медијска радника, за које ИФЈ тврди на нису довољно истражена.

Од 393 заточена новинара, највећи број се налази у Кини и Хонгконгу, Мјанмару, Турској, Русији и на Криму, Белорусији и Египту, закључила је Међународна федерација новинара у свом годишњем извјештају.